Allez vous-en! Sapristi!

:)


Download 49.13 Kb.
Date conversion16.05.2018
Size49.13 Kb.

EXTRA GAME

Tossups

1. It opens on Grand Isle, just off of New Orleans, with a green and yellow parrot hung in a cage outside the door that keeps repeating "Allez vous-en! Allez vous-en! Sapristi! That's all right!" The protagonist moves to her own apartment and befriends Mademoiselle Reisz, who adopts her as a protégé. Edna Pontellier desires freedom not only from her social responsibilities, but also in her emotional and sexual existence, and finally drowns herself by swimming too far. FTP, name this second and final novel of Kate Chopin.

Answer: The Awakening
2. This literally means “wind and water” and although it has been around for 5000 years in China, only recently has it become popular in the west. An expert in this, called a geomancer, examines Yin and Yang, the Five Elements, the points of a compass, and a person’s Chinese horoscope. The main goal behind it is to promote good health and prosperity by affecting how energy flows through a building, house, or room. FTP name this Chinese art of decorating that promotes general well being.
Answer:  Feng-Shui 
3. The name of this animal phylum comes from the Greek word for “nettle.” Composed of the four classes Anthozoa, Cubozoa, Hydrozoa, and Scyphozoa, all members feature radial symmetry, hydrostatic skeletons, and barbed stinging cells called nematocysts. Living exclusively in underwater habitats, FTP, what group includes coral, anemones, hydras, and jellyfish?
Answer: Cnidaria [do not accept “coelenterata” due to the first clue]

4. George Ferris introduced the first of his eponymous wheels here. The United States issued its first ever commemorative stamp collection in honor of the event. Thomas Edison exhibited his kinetograph, a precursor to a movie camera. The Midway Plaisance, an eighty acre strip of land, connected Washington Park with the main exhibition site at Jackson Park. FTP, all of this could be found at what gala, held in Chicago before the turn of the 20th Century?

Answer: 1893 World’s Fair or World’s Columbian Exposition
5. With molecular masses from 104.46-137.46, these important compounds were used widely in refrigeration, air-conditioning, and as plastic foam

reagents. These compounds were widely used because they were very

easy to produce, non-flammable, non-toxic and virtually inert to other

chemical processes. Usage of these compounds has virtually stopped due to groundbreaking research by UC Irvine's F. Sherwood Roland. FTP – what aerosol propellants are no longer used because of their damaging effects on the ozone layer?


Answer: CFCs (ChloroFluoroCarbons)
6. After a classmate challenged him to a rhyming competition in the 9th grade, he formed his first crew, C.I.A., with future collaborators Sir Jinx and K-Dee, and began hanging in the burgeoning South Central Club scene. Through Jinx's cousin, he met Dr. Dre, a member of the World Class Wreckin Crew, and decided to start an “all star group.” FTP, name this rapper born O'Shea Jackson, whose solo albums such as War and Peace
, and Lethal Injection followed his stint in NWA, more famous now for his appearances in Friday, Anaconda, and Three Kings.
Answer: Ice Cube

7. There are four red and gold tapestries on the two sidewalls. The back wall has a doorway leading outside with a rectangular window on either side of it. The table in the center of the scene has a lovely blue tablecloth that seems to go unnoticed by the thirteen figures gathered around the table. Some of the men are deep in conversation and others are whispering, but most of them have focused their attention on the calm one sitting in the center of the table blessing the food. Located in the convent of Santa Maria della Grazie, FTP what is this Leonardo da Vinci work?

Answer: The Last Supper 
8. As poet laureate, the author could not stand aside as public opinion turned against Charles II, and in November 1681 he came to the support of the monarch with this work. It adopts as its framework the Old Testament story of King David, his favorite son, and a false counselor who persuaded the son to revolt. FTP what satire brought benefit of the king and his Tory ministers, and solidified the reputation of its author John Dryden?
Answer: Absolom and Architophel
9. This civilization’s history began with the Napatan period, the first time it was not under complete control by a neighboring culture. For reasons still unknown to scholars, the leaders of the culture moved the capital to Meroe, and the subsequent empire lasted until the X-Group period, in which the empire was overthrown. Flourishing between the first and sixth cataracts of the Nile, FTP, what was this companion civilization to the south of Egypt?
Answer: Nubia or Nubian
10. In electricity, it is the closed figure produced by connecting three coils or circuits successively, end to end, especially in a three-phase system. In math, it is used to denote a finite increment in a variable. In chemistry, it is used to denote a slight charge on an atom in a molecule. In geography, it is used to name an alluvial deposit at the mouth of a river or tidal inlet. FTP, name this letter, the fourth in the Greek alphabet.
Answer: Delta

11. Known in the native language as “white mountain,” it is the highest peak in its state and its ancient lava flows partially bury some of the neighboring Kohala Range. Home to an observatory founded by Gerard Kuiper, it peaks at a height of 4205 meters above sea level. Given that it rises about 5600 meters from the ocean floor, it is the largest mountain in the world. FTP, name this dormant volcano located on the island of Hawaii.

Answer: Mauna Kea
12. Hailing from Hingham, Massachusetts, this player was first drafted by the New York Rangers in 1988. This right-winger has played in four consecutive All-Star games and scored seven hat tricks in his first seven seasons. FTP, name this player who scored the game-winning goal for Team USA in the deciding game of the 1996 World Cup and who currently wears number 20 for the Chicago Blackhawks.
Answer: Tony Amonte
13. It is during this period that non-disjunction tends to occur. Serapin breaks down the cohesion that holds the sister chromatids together. The kinetochores then separate and move to their respective poles dragging their chromatids behind them. This process of dividing and moving the chromosomes in a cell occurs in, FTP, which stage of cellular mitosis?
Answer: Anaphase
14. Leora, the wife of the titular character, dies from the plague on St. Hubert when she smokes a cigarette infested with germs. She had accompanied her husband Martin, the discoverer of the X Principle, on a medical research trip far from their previous homes in Wheatsylvania and Winnemac. Serving as an indictment of the commercial American medical industry, FTP, what is this 1924 novel by Sinclair Lewis?
Answer: Arrowsmith

15. In Baldo
, the first syndicated cartoon strip featuring a Latino family, the titular teenager’s little sister fantasizes about being this woman. The daughter of a Hungarian Jewish father and Spanish mother, at the age of six she was stricken with polio, the first of a long series of physical traumas. In 1925 she taught herself to paint as a way to deal with the pain from a serious automobile accident. A decade later André Breton and Marcel Duchamp were championing her work. FTP, what woman inhabited a blue house in Mexico with her husband, muralist Diego Rivera?

Answer: Frida Kahlo
16. These animals have a tapered body ending in a rounded flipper and foreflippers near the head. The Amazonian and the West African species inhabit rivers and estuaries; the Caribbean species lives along coasts of the southeastern United States and South America. Adults grow to fifteen feet long and weigh up to 1,500 lbs. FTP, name this mammal, a relative of the dugong, which was often mistaken by sailors for a mermaid.
Answer: Manatees
17. The only firsthand evidence of his experiments comes from survivors and a Jewish doctor who worked under him as a pathologist. He subjected his victims, twins and dwarfs aged two and above, to clinical examinations, blood tests, X rays, and anthropological measurements, then killed them by injecting chloroform into their hearts in order to carry out examinations of their internal organs. FTP, what man tried to formulate a program for doubling the birthrate of the Aryan race, earning him the nickname “Auschwitz’s Angel of Death”?
Answer: Joseph Mengele
18. These creatures are mortal and exist beneath the level of angels and devils, but they are free from physical restraint, often being composed of fire or air. They delight in tormenting humans, and exist in several classes including the sila, the ghuls and ifrits. FTP, what are these beings from Arabic mythology that are often found in rings or lamps?
Answer: Jinn or Genie

19. This condition, which affects 1 to 4% of American adults, results when muscles at the base of the throat relax and consequently block the airway. It can be treated by surgery or by using a Continuous Positive Airway Pressure device. FTP, name this disorder that is usually preceded by a period of difficult breathing accompanied by loud snoring and is characterized by a temporary cessation of breathing during sleep.

Answer : Sleep Apnea
20. Contrary to rumor, this man did not serve as secretary to James Joyce. He considered his short 1984 prose work Worstward Ho “untranslatable” into French, and in his last full-length novel, the protagonist crawls across the mud, dragging a sack of canned food behind him. He made an early name for himself with a trilogy of interior monologue novels that include The Unnamable
and Malone Dies. Better known for his stage plays, FTP, name this author of Waiting for Godot.

Answer: Samuel Barclay Beckett

Bonuses
1. Given its brightest star, name the constellation FTPE.
A. Antares
Answer: Scorpius or Scorpio
B. Vega
Answer: Lyra
C. Thuban
Answer: Draco

2. Give the river from its length and the countries through which it flows, FTPE.


2900 km; China, India, Bangladesh
Answer: Brahmaputra
4500 km; China, Burma, Laos, Thailand, Cambodia, Vietnam
Answer: Mekong
2760 km; Turkey, Syria, Iraq, Iran
Answer: Euphrates
3. Identify these countries visited by the titular hero in Gulliver’s Travels FTPE.
A. In this country, Gulliver towered over the citizens, and lost favor with the royal family for urinating on the palace to put out a fire.
Answer: Lilliput
B. This country was the opposite of his previous travels, because Gulliver was approximately the same size the Lilliputians were to him. He leaves this country in a cage that was built for him that was carried off by an eagle.
Answer: Brobdignag

C. This country is a floating island, where Gulliver encounters a government so absorbed in its theories that the King must be aroused during conversation by being hit with a stick.

Answer: Laputa

4. Expand the New Deal acronym, 5 points each.


TVA Tennessee Valley Authority

AAA Agricultural Adjustment Act

PWA Public Works Administration

FERA Federal Emergency Relief Act

NIRA National Industrial Recovery Act

REA Rural Electrification Administration


5. It was formed in 1955 as somewhat of a “counterweight” to NATO, assuring solidarity between the specific nations it involved.


A. First, FTP, name this agreement between the Soviet Union and some of its key Eastern European allies, named for the capital city in which it was signed.
Answer: The Warsaw Pact
B. What country withdrew from the Warsaw Pact in 1962 and officially disbanded from its terms in 1968?
Answer: Albania
C. What country was admitted in 1956, and its army was subsequently outfitted from a garrison into a full-fledged fighting force?
Answer: East Germany

6. Answer the following about the work of Kary Mullis FTPE.


A. In 1983, Mullis developed this method for quickly and accurately replicating specific segments of DNA.
Answer: Polymerase Chain Reaction
B. For five points per answer, these two terms describe the piece of DNA containing the region to be copied and the segments of DNA on either side of the interest site that are used for identification.
Answer: Template DNA and Primers

C. This type of polymerase, which is acquired from a hot spring-inhabiting bacteria, is used because it does not denature at high temperatures and can survive multiple PCR cycles.

Answer: Taq polymerase (from Thermus aquaticus)

7. Name these Beat Generation writers from quotes.


A. (For 5) “I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving

hysterical naked,

dragging themselves through the negro streets at dawn looking for an angry

fix,


angelheaded hipsters burning for the ancient heavenly connection to the

starry dynamo in the machinery of night”


Answer: Allen Ginsberg
For these next two, if you need the name of the poem or novel that the quote comes from you will receive 5 points.
B. (For 10) "Hustlers of the world, there is one mark you cannot beat...the mark inside."
(For 5) Naked Lunch
Answer: William S. Burroughs
C. (For 15) “Beauty stands and waits
with gravity
to start her death-defying leap”
(For 5) “A Coney Island of the Mind”
Answer: Lawrence Ferlinghetti

8. Identify these Jewish texts FTPE.


A. This is the collection of ancient Rabbinic writings constituting the basis of religious authority in Orthodox Judaism.
Answer: Talmud
B. The first section of the Talmud, being a collection of early oral interpretations of the scriptures as compiled about A.D. 200.
Answer: Mishnah
C. The second part of the Talmud, consisting primarily of commentary on the Mishnah.
Answer: Gemara

9. 30-20-10, name the performer described.

A. Although a current resident of Palm Beach, FL, this singer-songwriter was born in Pascagoula, MS and lived most of his childhood in Mobile, AL. After signing his a record deal with Barnaby Records, he put out his first album Down to Earth in 1970.

B. He currently has seven gold albums and six platinum albums which include You Had to be There, Fruitcakes, and Don’t Stop the Carnival.
C. His beach party mainstay songs include “Cheeseburger in Paradise,” “Why Don’t We Get Drunk,” and “Margaritaville.” And he is a distant relative of billionaire Warren.
Answer: Jimmy Buffett

10. Given an amendment, give the President during whose term the amendment was passed for ten points each.


14th Amendment Andrew Johnson

18th Amendment Woodrow Wilson

22nd Amendment Harry S. Truman

11. Name the culture from a description, 30-20-10.


A. The worst epidemic among these people occurred in 1918 at Okak and Hebron, when an outbreak of influenza led to the death of one-third of the total population.
B. This culture first made contact with Europeans who were Basques from Spain looking for new whale hunting grounds and whose activities lasted through the 1620s.
C. There are 8 main tribal groups in Canada: the Labrador, Ungava, Baffin Island, Iglulik, Caribou, Netsilik, Copper and Western Arctic.
Answer: Inuit

12. Name the work from a list of characters on a 10-5 basis.


A. (For 10) Mrs. Gardener, Sally Harling, Samson d'Arnault, Cuzak

(For 5) Lena Lingard, Jim Burden, Antonia Shimerda


Answer: My Antonia
B. (For 10) Sybil, The veteran, Reverend Barbee, Mary

(For 5) Brother Jack, Rinehart, Tod Clifton


Answer: Invisible Man

C. (For 10) Dr. Stanpole, Mr. Patch-Withers, Mr. Ludsbury

(For 5) Finny, Brinker Hadley, Gene Forrester

Answer: A Separate Peace

13. For 5 points each, identify the six independent sovereignties in Europe with the smallest areas.


Answers: Andorra, Liechtenstein, Malta, Monaco, San Marino, Vatican City

14. Identify the following related to tides, FTPE.


A. This is the general term that includes the gravitational pull of the moon and classifies any force that distorts a given body. The fluid in the Earth's oceans is easily deformed and this leads to significant tidal effects.
Answer: Differential Forces
B. These particularly large tides are experienced in the Earth's oceans when the Sun and the Moon are lined up with the Earth at new and full phases of the Moon.
Answer: Spring Tides
C. These tides occur when the Moon is at first quarter or last quarter phase meaning that it is located at right angles to the Earth-Sun line. The Sun and Moon interfere with each other in producing tidal bulges and tides are generally weaker.
Answer: Neap Tides

15. Identify the folk musicians FTPE.


A. This singer from Dust Bowl Oklahoma composed numerous songs, many about hardship and social injustice, including “Tom Joad” “This Land Is Your Land”.
Answer: Woody Guthrie
B. Forming the Almanac Singers with Guthrie in the late ‘30s, this man was largely responsible for the revival of American folk music a quarter century later. He penned the song “If I Had a Hammer.”
Answer: Pete Seeger
C. This group composed of Dave Guard, Nick Reynolds and Bob Shane had hits with “Hard, Ain’t It Hard” and “Tom Dooley”.
Answer: The Kingston Trio
16. 30-20-10, name the book of the Bible.

A. The last six chapters tell about the four apocalyptic visions of the book’s namesake. 

B. Chapter 3 tells about the protagonist’s friends, Shadrach, Meshach, and Abednego and their adventures in a furnace. 
C. Chapter 6 is about the hero’s delivery from a den of lions. 
Answer: Daniel 

17. Identify the Pulitzer Prize winning poets FTPE.


A. She was the first African-American poet win a Pulitzer, in 1950, for her collection Annie Allen, which described the experiences of an black child growing up in Chicago.
Answer: Gwendolyn Brooks
B. This man won four times for the collections New Hampshire, Collected Poems, A Further Range, and A Witness Tree.
Answer: Robert Frost
C. This female New Englander killed herself, but not before winning the Pulitzer in 1967 for Live or Die.
Answer: Anne Sexton

18. The Jeremiah Thompson Memorial Bonus: given the meaning of its name, identify the common name of the dinosaur


A. First-horned face
Answer: Protoceratops
B. Bent lizard
Answer: Anklyosaurus
C. Bird mimic
Answer: Orinthomimus

19. FTP each, identify the following about American presidents.


A. This man was the youngest person to ever hold the office of the President, but NOT the youngest ever elected to the post.
Answer: Theodore Roosevelt
B. This president had the shortest term.
Answer: William Henry Harrison
C. This first “dark horse” candidate was the only president to serve as Speaker of the House of Representatives.

Answer: James Knox Polk

20. Sometimes recent history is the hardest to remember. Answer these questions about things in the news in August 2001 FTPE.

A. This tropical storm became the first of the Atlantic season when it hit the Florida Panhandle on the 6th.
Answer: Tropical Storm Barry
B. This multi-millionaire made his fifth attempt to circumnavigate the globe in a balloon, this time taking off from Australia and going east.
Answer: Steve Fossett
C. This actor who plays A.J. Soprano on the hit HBO show ran afoul of the law again, and was indicted for robbery, as well as another indictment for drug possession.
Answer: Robert Iler 
EXTRA TOSSUPS
This country derives its name from a khan who lived from 1282 to 1342, who was responsible for the conversion of the Mongol Golden Horde to Islam. It was captured by Russia in 1876, and resentment of Russian migration culminated in riots in Andidzhan in 1898 and 1916, when a decree was issued that drafted central Asians into the Russian army. FTP, name this former Soviet State whose capital is at Tashkat.
Answer: Uzbekistan
Defined as a subsidiary proposition assumed to be valid and used to demonstrate a principal proposition, these are often used to prove mathematical theorems that have complex proofs. Essentially, they are used to help break the job of proving a complicated theorem down into smaller parts. FTP, give the name of these tools used to build the more complicated proof.
Answer: lemma


EXTRA BONUSES
Name the characters from the New Testament book of Acts.
He and his wife Sapphira sold a field, gave some money to the church and kept the rest for themselves.
Answer: Ananias
He persecuted Christians until he had a vision on the way to Damascus. He was temporarily blinded, but after he converted, he went on to preach and write letters to many churches.

Answer: Paul (also accept Saul)

The members of the council arrested and stoned this man to death for preaching the gospel.
Answer: Stephen

Answer the following about world mountains.


a) This is the highest point in Australia.
Answer: Mount Kosciusko
b) This is the highest point in Antarctica
Answer: Vinson Massif
c) This is the highest mountain in the continental United States
Answer: Mount Whitney

(30) The Landlady, Out of Service, The Uncle’s Dream

(20) The Crocodile, Winter Notes on Summer Impressions, The Possessed

(10) Notes from Underground, The Idiot

(5) Crime and Punishment

Fyodor Dostoevsky

Here’s a bonus about musicals. I’ll give you some obscure songs for 10 points, less obscure songs for 5 points, and hopefully you won’t need the 1 point clue.

10) “Tradition”, “Miracle of Miracles”

5) “Matchmaker, Matchmaker”, “If I were a Rich Man”

Fiddler on the Roof 

10) “Follow the Fold”, “The Oldest Established”

5) “Take Back Your Mink”, “Luck be a Lady”

Guys and Dolls 

(repeat) 10) “Blow, Gabriel, Blow”, “There’s no Cure Like Travel”

5) “It’s De-Lovely”, “I Get a Kick Out of You”

Anything Goes

To lighten the mood, here’s a question about comedy, ancient Greek comedy. Given the Aristophanes play description, name the play FTPE. 

In this play, the women of Athens get pissed of at their husbands for fighting a stupid war, and stop having sex with them to end the war. 

Lysistrata 

B) In this comedy, Aristophanes uses some Ranidae to satirize his fellow playwrights Aeschylus, and Euripides. 


The Frogs 

C) The blind god of wealth gains his eyesight back, and is able to better distribute fortune on men in this play. 



Plutus 

 

Give the river from its length and the countries through which it flows, FTPE.

2900 km; China, India, Bangladesh



Answer: Brahmaputra

4500 km; China, Burma, Laos, Thailand, Cambodia, Vietnam

Answer: Mekong

2760 km; Turkey, Syria, Iraq, Iran

Answer: Euphrates
Generally, the writer of the questions puts a sometimes funny little editorial note here. I am not that kind of writer. Anyway, give the name of the literary term:
(5) This is a light dramatic work in which highly improbable plot situations, exaggerated characters, and often slapstick elements are used for humorous effect.

Farce
(???) (10) This term describes the type of realistic or naturalistic writing that accurately reflects what life is really like.

Slice of life
(15) This type of novel, generally featuring the adventures of a rogue living by his wits among the middle class, consists of a lengthy string of loosely connected events.

Picaresque novel

Identify these things that happened on the most important day of the year – January 22 – in various years (not coincidentally the editor’s birthday). 

In 1890, this man formed La Liga, the Union of Cuban exiles in New York City NY.

A: Jose Marti

In 1957, George P Metesky, accused of 30 explosions, and known better by this nickname, is arrested.

A: the Mad Bomber

In 1980, this Russian dissident scientist is banished, along with Jelena Bonner, to Gorki.

A: Andrei Sakarov 

Given the recent news, this qualifies as current events. Name these features of Afghanistan and the surrounding areas, 5-10-15

(5) This major mountain system in central Asia extends generally in a southwesterly direction for 1,000 km (600 mi) from the mountainous region of the Pamirs on the borders of Afghanistan; North-West Frontier Province, Pakistan; and Tajikistan.

Hindu Kush

(10) Reaching 25,230 ft, this is the highest peak of the Hindu Kush mountain range.



Tirich Mir

(15) This river forms the border between Uzbekistan and Afghanistan. Its tributary, Panj, forms most of the border between Tajikistan and Afghanistan.



Amu Darya

Under Ataulf this group left Italy and went into Southern Gaul and Northern Spain. They increased their territories in Spain, acquired Aquitaine, and extended their influence to the Loire valley, making Toulouse their capital. The height of their power was reached under Euric from 466 to 484 as he completed the conquest of Spain. FTP, name this group that fought with the Huns and eventually made Toledo their capital.


A: Visigoths

Examples of this type of novel include Goethe’s Wilhem Meister, Butler’s The Way of All Flesh, Dickens’s Great Expectations, and Joyce’s A Portrait of the Artist as a Young Man. It tends to include some form of loss or discontent that jars the protagonist from the family setting as well as repeated clashes between the protagonist’s needs and desires and the views and judgments enforced by an unbending social order. FTP, name this type of novel, which concerns itself with the development of a youthful protagonist as he or she matures, German for “a novel of formation.”


Bildungsroman

Born March 6, 1806 in Durham England, this poet grew up wealthy, living off of the considerable fortune her father made from Jamaican sugar plantations. It is said that she had already written an “epic” poem consisting of four books of rhyming couplets by the age of twelve. Her 1844 volume of poems included an introduction by Edgar Allen Poe. This collection of poetry was so highly regarded that se was suggested to be the successor of William Wordsworth as poet laureate of England. FTP name this poet, who expressed Christain sentiments in the form of Classical Greek tragedy in Seraphim and Other Poems.

Elizabeth Barrett Browning

If it weren't for the fact that his neighbor is the only one who likes listening to his clarinet playing, this character would have nothing to do with him. That neighbor, the cartoon’s title character, thinks the two of them are the lunch shift dream team at the Krusty Krab. FTP, name this Nickelodeon cartoon character, who is annoyed by everything, especially his neighbor, SpongeBob Squarepants.

A: Squidward Tentacles (accept either)

Completed on June 7, 1494, and later sanctioned by Pope Julius II in 1506, this piece of legislation demarcated a line that still has relevance today. The treaty agreed to a line that would run through a point located 370 leagues west of the Cape Verde Islands, dividing up all colonial land holdings of Spain and Portugal. FTP, what treaty was this, that saw the Portuguese get gypped, but still allows the national language of Brazil to be Portuguese?

Answer: Treaty of Tordesillas

This wire is used in photographic flash lamps, and catalysts made from this element are exceptionally resistant to poisoning from nitrogen, sulphur, and phosphorus, and are used for hydrogenation of fine chemicals, hydrocracking, reforming, and the disproportionation of alkenes. Discovered in Germany in 1925 by Walter Noddack, Ida Tacke, Otto Berg, FTP, name this element detected in platinum ores and columbite, with atomic number 75.

Answer: rhenium

Discovered on January 7th of 1610, this moon may be the most likely candidate for life in our solar system due to the evidence found by the Voyager space craft of water geysers and ice. Evidence supporting liquid oceans existing beneath the icy surface of this moon was discovered by the Galileo space craft in 1996. In 1997 Galileo discovered this moon also had an oxygen atmosphere, providing further speculation that life could exist there. FTP, name this smallest Galilean moon of Jupiter that shares its name with the Greek mythological Phoenician girl who was seduced by a bull-disguised Zeus.


Europa
100 miles wide and 600 miles long and at an elevation of 2500 feet, this region is the driest place on Earth. It is made up primarily of salt basins and lava flows and its landscape has been described as “moonlike.” FTP, name this desert that spans from the Pacific Ocean to the Andes Mountains in northern Chile.
Atacama Desert

Born around 570 BCE and at his height philosophically around 540 BC, this Greek philosopher and poet thought that there were no redeeming qualities in myths. He reportedly lived to 105 and his writings are elegiac and satirical – characteristic of someone who approached the question of science from the standpoint of the reformer rather than of the scientific investigator. FTP, name this man, one of the first monotheistic philosophers and founder of the Eleatic School.

Xenophanes

She wrote most of her plays in “Kiltartan” the peasant dialect of her home district. She excelled in writing a lively dialogue and creating simple, strong dramatic situations and her best plays include The Rising of the Moon, Spreading the News, and the Workhouse Ward, all written between 1904 and 1908. FTP, name this Irish playwright and folklorist who helped launch the renaissance in Irish drama associated with Dublin’s Abbey Theater.

Lady Gregory
Established in 1934 by the US Congress, the laws governing this were based on the securities Acts of 1933 and 1934 and designed to restore investor confidence in the capital market by providing more structure and government oversight. FTP give the name of this US government agency which determines the financial statements that public companies must provide to stockholders and the measurement rules that they must use in producing those statements.
Securities and Exchange Commission or SEC
(drop this or the bonus)These herbivorous, four legged dinosaurs existed in the Late Jurassic period. Despite their lengths of nearly 20 ft, this dinosaur was known for its exceptionally small brain. Its tail ended in two to three pairs of pointed spikes that were used as defensive weapons. Its back was lined with two rows of triangular plates which were used for heat regulation. FTP, name this dinosaur whose name means “covered lizard” or “roof lizard.”
Stegosaurus or Stegosaur
21. It is defined as the fear of interactions with other people, and is characterized by irrational angst associated with being judged or evaluated by others. People who suffer from this disorder are often withdrawn from society and, while they experience excessive nervousness in public, they are generally perfectly fine alone. FTP, name this condition that afflicts some 7% of the population and is generally treated with specialized anti-depressant drugs such as Paxil.

Answer: Social Anxiety Disorder


:)


The database is protected by copyright ©hestories.info 2017
send message

    Main page

:)