Chou En-Lai or Zhou

:)


Download 41.13 Kb.
Date conversion26.02.2017
Size41.13 Kb.

GAME 5

Tossups

1. It tells of a man and a woman from different social classes, Florentino Ariza and Fermina Daza, who fall in love but are kept apart by fate. Instead, Fermina marries a European-educated doctor who falls in love with her during a medical visit, Dr. Juvenal Urbino. The two go through a tumultuous but happy marriage until his death fifty years later. At Juvenal’s wake, Florentino approaches Fermina, and after half a century of waiting, he wins her love. FTP, name this novel by Gabriel Garcia Marquez.


Answer: Love in the Time of Cholera
2. As of September 14th, 2001, the ISAF reported that thirty-seven of the forty worldwide occurrences have happened in the United States, a decrease in the total number from last year. While most experts attribute them to ‘mistaken identity’, pollution and environmental factors have been put forth to explain the twenty-eight incidents off the Florida coast. Frenzied media coverage of 8 and 10-year old victims Jessie Arbogust and David Peltier has accompanied, FTP, what events reminiscent of Jaws?
Answer: Shark attacks (or equivalent)
3. Born in 1898, he was educated at Nankai University and in Japan and France. Amidst leading uprisings in Shanghai and Nan-chang in 1927, he was elected to the Chinese Politburo. Although he lost party control to Mao during the Long March, he played a key role in the kidnapping of Chiang Kai-shek, which led to a united Kuomintang-Communist front during the Sino-Japanese War. FTP, name this man who in 1949 became the first Premier of Communist China.
Answer: Chou En-Lai or Zhou Enlai

4. This phenomenon propagates at speeds up to one hundred meters per second and involves potential swings of about 130 millivolts. It occurs when stimuli cause a slight change in surface charge, which triggers the opening of voltage-gated ion channels, thus further depolarizing the cell. Positive sodium ions flood the cell, temporarily reversing the electric polarization of the cell membrane until it is restored by the potassium ion pumping. FTP, this summarizes what method of nerve impulse transmission in neurons?

Answer: Action potential
5. On the left, Cupid calls for secrecy and silence by putting his finger to his lips. At the right of this painting, an elderly cleric pushes the title object, while a voyeuristic suitor hides in the bushes and gazes under the girl's skirts. The setting for this painting is described as "an enclosed yet open garden, where amorous games are played." FTP, name this 1766 painting by Jean-Honore (hon-nor-ray) Fragonard.
Answer: The Swing
6. This now-giant corporation has changed ownership many times since the 1920s when General George Squier founded it after recognizing the beneficial effect that a pleasant environment had on the productivity of his workers. Although this entity changed its focus away from music in the 80s and early 90s, in 1997 it returned to its roots under the direction of new CEO Bill Boyd. FTP, what is this staple of American kitsch culture whose name was derived from "music" and "kodak" and is almost synonymous with "elevator music"?
Answer: Muzak, Inc.
7. Born in New York City in 1783, he studied law and was admitted to the bar in 1803. However, his interest in law waned and he began to write satiric essays and sketches, collected in Letters of Jonathan Oldstyle, Gent. From 1826 until 1829 he was a member of the staff of the U.S. legation in Madrid, which resulted in his History of Christopher Columbus and The Alhambra. However, his best known works are the Sketch Book
and History of New York. FTP, name this author of “Rip Van Wrinkle” and “The Legend of Sleepy Hollow”.
Answer: Washington Irving

8. His book immediately enters into a story about a creature with wheels, wings, and many faces – the cherubim. After he sees this vision, he is given a scroll to eat, which tasted like honey in his mouth. His early oracles pronounce God’s judgement on a sinful nation and the fall of Jerusalem to Nebuchadrezzar. FTP, name of this major prophet, whose visions are often paralleled in the book of Revelation.

Answer: Ezekiel
9. The last name's the same: One is the man who set a new record for campaign spending to earn a seat in as a representative in California. He would later leave his wife and his career in the House to pursue a new life as a homosexual. His wife has come into her own as author of books like How to Overthrow a Government. FTP, give the surname of this ex-Congressman or his ex-wife, a political analyst who teamed with Al Franken in 1996 to cover elections for Comedy Central.
Answer: Huffington (Michael and Arianna)
10. The key to the battle was the large Numidian cavalry force under Masinissa that enabled the invader to employ tactics similar to those that were used against his nation fourteen years previously. Taking place at Naraggara, the victorious general had his troops arranged in columns to negate the enemy’s large train of elephants. The infantry battle was indecisive, and the battle was in doubt until the cavalry returned to attack the enemy in the rear. FTP name this 202 B.C. battle where Scipio Africanus defeated Hannibal, the climactic battle in the Second Punic War.
Answer: Zama
11. The Brilliant Dr. Wogan, The Mona Lisa is Missing!, The Underground Railroad and War With the Mutant Spider Ants are all popular examples. If you want to buzz in incorrectly, go to -5 points. If you know what these are, go to 20 points. Otherwise, your journey ends here. FTP, what series published from 1979 until 1998 allowed you to craft a different story with every read?

Answer: Choose Your Own Adventure

12. Among the molecules that demonstrate this property are adenine, guanine, toluene and ozone. Linus Pauling explained it through the concept of hybridization and quantum mechanics successfully predicted that it produces the lowest possible energy configuration. Used by Friedrich Kekule to coordinate the tetravalency of carbon with the ring structure of benzene, FTP, what is this property in which the normal state of a molecule is composed of a combination of several distinct structures?

Answer: Resonance
13. Cavaradossi hides the political prisoner Angelotti, but his actions bring him to the attention of Scarpia, the evil chief of police, who takes a fancy to Cavaradossi’s beloved. Scarpia brings them in for questioning, and while torturing Cavaradossi in the next room, the title character gives up the location of Angelotti. Tragedy quickly follows as the title character kills Scarpia, is tricked into thinking Cavaradossi is only going through a mock execution, and kills herself after her lover’s death. FTP, name this Puccini opera.
Answer: Tosca
14. Pampinea, Filomena, Fiametta, Pamfilo, Filostrato, and five other young noble persons go into the country to escape the plague. To pass the time they decide to elect a ruler for the day and tell stories about the theme that the ruler selects. Including stories about Tancred and the golden cup, Federigo and his falcon, and the patient Griselda, the work comprises one hundred tales. FTP name this 1351 work, the precursor of The Canterbury Tales and the modern short story, written by Giovanni Bocaccio.
Answer: The Decameron
15. It contained 190 foreign generals including two Americans and one Venezuelan. Some of its most prominent subordinate commanders were Marshals Oudinot, MacDonald and Ney, and it was engaged at Essling, Friedland and Jena. It reached its greatest numerical strength of one million before the disastrous Russian campaign, although only 400,000 took place in that invasion. FTP name this massive French military force finally destroyed at Waterloo, commanded by Napoleon Bonaparte.
Answer: Grande Armee (or Grand Army) (accept Napoleon’s army before mentioned, prompt on French army)

16. During his youth Heracles killed his father and all his brothers leaving him in charge of Pylos. He distinguished himself in wars with Elis and Arcadia as well as fighting with the Lapiths against the Centaurs. However, it is as an old man that he goes to Troy with his sons Antilochus and Thrasymedes, and is still older when he hosts Telemachus in the Odyessey. FTP name this Iliadic geriatric more renowned for his knowledge and good advice than his fighting skills.

Answer: Nestor
17. He used guerrilla warfare to harass supply lines and cleverly offered to engage enemy forces on unfavorable terrain. For years, the Celtic tribesmen that constituted his army kept the invader at bay. After he successfully held the hill-fort of Gergovia against assault, a failed attack on the Roman army forced him to retreat with 80,000 troops to the prepared fortress of Alesia. FTP, name this man subdued by Caesar and a force of 60,000 men, chieftain of the Gallic tribe of the Arverni.
Answer: Vercingetorix
18. Charles Townes, Aleksandr Prokhorov and Nicolay Basov shared the 1964 physics Nobel for developing devices that led to this invention. Materials used to make this device include chromium-doped corundum and yttrium iron garnet, although the first built by Theodore Maiman used ruby. The characteristic process relies on a condition called population inversion, where there are more excited electrons than unexcited electrons. Typically employing such mechanisms as dye fluorescence, gas-discharge, and optical pumping, FTP, name this device which produces coherent light.
Answer: Laser
19. Although he beat out Marshall Faulk, Drew Bledsoe and Garrison Hearst for the Heisman Trophy, his team fell prey to Albama’s suffocating defense in the 1992 Sugar Bowl, losing 34-13. Since then, he has had brief stints with the Seahawks and Colts in a backup role, and now provides commentary for ESPN. FTP, what quarterback broke school records by amassing over 7,000 aerial yards, more than any other Miami Hurricane?

Answer: Gino Toretta

20. This classic study of comparative religion and mythology was published in twelve volumes, from 1890-1915. It has been an important source for many later writers, including T.S. Eliot, who acknowledged his debt to the author for certain parts of The Wasteland. Many of its inferences and conclusion have been proved wrong, but the book remains important in its field. FTP, name this study, named after the tree branch that Aeneas broke off and took to the underworld as a protective charm, written by Sir James Frazer.

The Golden Bough

Bonuses

1. Give the Athenian leaders FTPE.


A. After two previous failed attempts this man became tyrant of Athens in 546 BC. He unified Attica under Athenian hegemony and reigned until his death in 527 BC, whereupon he was succeeded by his son Hippias.
Answer: Peisistratus
B. This man was the main instigator of the overthrow of the tyranny and the establishment of the democracy in 508 BC. He reformed citizenship classifications and introduced ostracism.
Answer: Cleisthenes
C. Peisistratus was related through his mother to this man, the Athenian archon of 594 BC who rewrote the penal code of Draco in order to make it more humane. It was his citizenship classification scheme that Cleisthenes revamped.
Answer: Solon

2. Identify the shape of the molecule according to the VSEPR model, FTPE.



A. Water

Answer: Bent or Angular


B. Carbon Dioxide
Answer: Linear
C. Xenon Tetrafluoride
Answer: Square Planar

3. FTPE, identify the following plays by Americans.


A. This Tennessee Williams work features the Winfield family: Amanda, Laura, and Tom. Tom invites Jim O’Connor to dinner under pressure from Amanda to find a gentleman caller for Laura.
Answer: The Glass Menagerie
B. This play by Thorton Wilder is set in Grover’s Corners and features the Gibbs and Webb families. The wise Stage Manager is used to move the story and provide background.
Answer: Our Town

C. This work by Edward Albee features two married couples who have just met. George and Martha are a longtime married couple that constantly bicker with each other, to the amusement and dismay of Nick and Honey.

Answer: Who’s Afraid of Virginia Woolf?

4. Answer these questions about short things in the Bible FTPE.


A. In Luke 19, he is the wee little tax collector who climbed a sycamore tree to see Jesus.
Answer: Zacchaeus
B. It's the shortest book in the Old Testament.
Answer: Obadiah
C. The two shortest books of the New Testament are letters written by this author who refers to himself as “the Presbyter.”
Answer: John (John II and John III)

5. Give the home states of these fictional characters FTPE.


A. Dorothy Gale
Answer: Kansas
B. Garfield the cat
Answer: Indiana
C. Dr. Will Kennicott
Answer: Minnesota

6. FTPE, identify the artist from works.


A. The Tribute Money, Holy Trinity fresco in Santa Maria Novella, Florence

Answer: Massacio (Tommaso di Giovanni di Guidi)


B. The Miracle of the Slave, St. Mark Freeing a Slave, St. George and the Dragon
Answer: Tintoretto (Jacopo Robusti)
C. Primavera, Madonna of the Pomegranate
Answer: Sandro Botticelli (Alessandro Fillopepi)

7. So you evolved rather gradually from an apelike ancestor? Not necessarily according to this theory, which states that species evolve from rapid changes in a small, relatively isolated population followed by long period of stability.


A. FTP, identify this evolutionary theory.
Answer: Punctuated Equilibria Theory or Punctuated Equilibrium Theory

B. The author of Ontogeny and Phylogeny and The Mismeasure of Man, he was the originator of the punctuated equilibria theory along with Niles Eldredge.

Answer: Stephen Jay Gould
C. If the punctuated equilibria theory is correct, then many species must have quickly evolved following this geological period, the end of which witness the greatest mass extinction this planet has ever witnessed.
Answer: Permian

8. Identify the following concerning stars FTPE.


A. In this type of binary star system, one star passes in front of the other, partially blocking the light as seen from Earth. An example of this is the star Algol.
Answer: Eclipsing binary (eclipsing pair)
B. This type of star has a period of variation that is proportional to its luminosity.
Answer: Cepheid variable Star
C. For five points each, what are the hottest and coolest letter classifications for stars?
Answer: O (hottest) and M (coolest)

9. Answer these questions about a certain body part, FTPE.


After the Baron steals Belinda’s hair in Rape of the Lock, Umbriel, a mischievous gnome, journeys down to a cave named for this organ to procure a sack of sighs and a flask of tears which he then bestows on the heroine to fan the flames of her ire.
Cave of Spleen
Charles Baudelaire penned a work called “The Spleen” of what city?
Paris
In 1968 artist Valerie Solanis shot this pop artist at his office with a .32-caliber revolver, puncturing his spleen, and inspiring a movie.
Andy Warhol

10. For each software program, give the file extension it uses, for 5 points each.

Microsoft Word or Wordpad Document .doc

DOS or Windows executable program .exe

Adobe Acrobat .pdf

Rich Text .rtf

Microsoft Help File .hlp

Outlook Express Saved Message .eml

11. Answer these questions about a Russian submarine sank as a result of two explosions, killing all 118 on board in August of 2000, FTPE.

A. Name it.
Answer: Kursk
B. What part of the Kursk, considered too fragile to bring up with the rest of the vessel when it was brought up, is due to be lifted next year even though it probably holds most of the information needed to figure out why the explosions occurred?
Answer: Bow or Torpedo bay
C. The strongest theories as to the cause of the explosions involve a colorless, odorless, unstable liquid used to propel its torpedos. What is this fuel?
Answer: Hydrogen peroxide or HTP or H2O2

12. Name these Secretaries-General of the United Nations, FTPE.


A. This Norwegian statesman was the first Secretary-General of the United Nations, a post he held from 1946 until 1953.
Answer: Trygve Halvdan Lie
B. This Burmese statesman was the third Secretary General, from 1962 until 1972. Prior to that he was minister of broadcasting, secretary to the Prime Minster, and permanent UN representative in Burma.
Answer: U Thant
C. This Austrian diplomat was ambassador to Canada and Austrian foreign minister. From 1972 until 1986 he served as Secretary General of the UN. He was later president of Austria.
Answer: Kurt Waldheim

13. Identify these terms from developmental biology FTPE.


A. This is a protease-containing vesicle at the tip of the sperm that helps cut through the jelly layer in sea urchins and the zona pellucida in mammals.
Answer: Acrosome
B. This early embryonic structure, a hollow sphere of cells, undergoes invagination to become a gastrula.
Answer: Blastula

C. This is the process of rapid division that occurs following fertilization that does not involve an increase in cell size.

Answer: Cleavage

14. FTSNP, answer the following about our nation's flag.


A. (For 10) On what day does the US observe Flag Day, in honor of the birth of the United States flag?
Answer: June 14
B. (For 5 each) How many stars and how many stripes were provided for in a Congressional Act passed on January 13, 1794, which was effective after May 1795?
Answer: 15 and 15
C. (For 10) What name, given to the US Flag, originated from Captain Stephen Driver's exclamation at the sight of the ornate flag presented to him? This name stuck with his flag through the civil war and is now a nickname for any US flag.
Answer: Old Glory

15. In a chapter of Shelley’s Frankenstein the monster relates to Frankenstein that he has found and read three major works of European literature. FTPE give the works from the monster’s description, or for five if you need the author.


A. (For 10) He says of this work that the title character was “a more divine being than I had ever beheld or imagined.” He also learned from the title character’s “imaginations, despondency and gloom.”
(For 5) Johann Wolfgang von Goethe
Answer: The Sorrows of (Young) Werther or Die Leiden des jungen Werthers
B. (For 10) The monster says that this author “elevated me above the wretched sphere of my own reflections to admire and love the heroes of past ages,” and goes on to mention that he “was led to admire peaceable lawgivers, Numa, Solon, and Lycurgus, in preference to Romulus and Theseus.”
(For 5) Plutarch

Answer: Parallel Lives of Noble Greeks and Romans

C. (For 10) He says of this work: “Many times I considered Satan as the fitter emblem of my condition; for often, like him, when I viewed the bliss of my protectors, the bitter gall of envy rose within me.”
(For 5) John Milton
Answer: Paradise Lost

16. Identify the Igor Stravinsky work from descriptions, FTPE.


A. It is Stravinksy’s only full-length opera with libretto by W.H. Auden and Chester Kallman.
Answer: The Rake’s Progress
B. This ballet was inspired by a vision that came to Stravinsky involving tribal elders who watch a young girl dance herself to death as a sacrifice to a fertility god.
Answer: The Rite of Spring or Le Sacre du printemps
C. Commissioned in 1927 for a festival of contemporary music at the Library of Congress, this work is played by an orchestra that is composed only of strings.
Answer: Apollon Musagete

17. Identify these leaders of the early 20th century FTPE.


A. This Finn led his country’s army during WWII, attaining the title Marshal. In 1944 he became Finland’s President and successfully steered her away from the Axis.
Answer: Carl Gustaf Emil Mannerheim
B. A hero at the Dardanelles in 1915, this man became the leader of the Turkish national liberation struggle and in 1923 he became Turkey’s first president.
Answer: Kemal Ataturk or Mustafa Kemal Pasa

C. This humanist rebuilt the French socialist party after its split in 1920. He become premier in 1936 as the head of the Popular Front, but his government did not last long due to external situations and opposition from French business leaders.

Answer: Leon Blum

18 Name the Guns and Roses album from a description, for stated number of points.


A. (10) Their debut record, it included such favorites as Welcome to the Jungle, Rocket Queen, and My Michelle.
Answer: Appetite for Destruction
B. (5 each) These were both released simultaneously, marking the first time a major contemporary rock artist released two separate albums on the same day. Many of the songs, like Live and Let Die and November Rain were written before the band recorded "Appetite For Destruction".

Answer: Use Your Illusion I and II


An album of mostly punky cover versions of drunk-rock classics, it was the last release in the band’s original lineup.
Answer: The Spaghetti Incident?

19. Name the following physical laws, FTPE.


A. If bodies A and B are each in thermal equilibrium with a third body, then A and B are in thermal equilibrium with each other.
Answer: Zeroth law of thermodynamics
B. For any set of electron subshells at the same energy, the ground-state electron configuration is obtained by placing the electrons in different orbitals with parallel spins.
Answer: Hund’s Rule
C. The enthalpy change of reaction for a series of chemical reactions is the sum of the enthalpy changes for each constituent reaction.

Answer: Hess’s Law

20. Give the location in Norse mythology, FTPE.

It is the bridge between Midgard, the realm of man, and Asgard, the realm of the gods. Since it is the only way for the giants to enter Asgard it is closely guarded by Heimdall, the watchman of the gods.

Answer: Bifrost

This wall enclosed Asgard until it was destroyed during a war between the Vanir and the Aesir, leaving the gods vulnerable to an attack by the giants.

Answer: Sleipnir

Meaning “The Terrible One's Horse” it is also called the World Tree. Beneath the three roots of this giant ash tree that links and shelters all the worlds are Asgard, Jotunheim, and Niffleheim.

Answer: Yggdrasil (Also accept Hoddmimir's Wood or Laerad and Odin's Horse)


EXTRA TOSSUPS
He was the son of a German textile manufacturer and managed one of his father’s factories in Manchester for some time, giving him an experience which led to his writing The Condition of the Working Class in England in 1844. In his later years he wrote The Origin of the Family, Private Property, and The State, arguing that these institutions are not fundamental to humankind but rather emerged at the outset of civilization for economic reasons. FTP name this socialist thinker who collaborated with Marx on The Communist Manifesto.
Answer: Frederick Engels

Born May 13, 1882, in Argenteuil-sur-Seine, near Paris; he grew up there and in the port city of Le Havre. Apprenticed to be a house painter, by 1902 he had settle in Paris to study painting as a fine art. He was influenced by the Fauvists and Paul Cezanne. His works include Violin and Pitcher and Woman with a Mandolin. FTP, name this artist who helped develop cubism with Pablo Picasso.


Answer: Georges Braque


EXTRA BONUSES

Since 1824 there have been five presidents elected who have not won at least a plurality in the popular election. Name them for five points each, with a bonus five for naming all five.


Answer: John Quincy Adams (1824), Zachary Taylor (1848), Rutherford B. Hayes (1876), Benjamin Harrison (1888), and George W. Bush (2000)

Some types are rhyolite, andesite, syenite, anorthosite, dacite, peridotite, granodiorite, and diorite. More general terms include felsite and gabbro. FTP, name this type of rock which also includes granite, obsedian and basalt.

Answer: igneous rock
Bonus: Name the Nobel Peace Prize winner from year FTP or from nationality FFP.

(10pts): 1983

(5pts): Polish

Answer: Lech Walesa


(10pts): 1990

(5pts): Soviet Union

Answer: Mikhail Gorbachev (apparently they give a nobel peace prize for failed governmental reform)
(10pts): 1971

(5pts): West Germany



Answer: Willy Brandt (they also give Nobel Peace Prizes to people who hand over Palestinian Terrorists to Libya for prosecution...odd.)




:)


The database is protected by copyright ©hestories.info 2017
send message

    Main page

:)