Jss international school, dubai islamic education notes

:)


Download 79.65 Kb.
Date conversion28.06.2018
Size79.65 Kb.


مدرسة جيه اس اس العالمِية , دبي

JSS INTERNATIONAL SCHOOL, DUBAI

ISLAMIC EDUCATION NOTES

GRADE – IV

(OCTOBER TO MARCH)

(2014-15)

NAME: ____________________________


CLASS: _________ SECTION: ________

ISLAMIC STUDIES SYLABUS FROM OCTOBER TO MARCH


        1. UNIT C – CH 3 : BUILDING THE MOSQUE

        2. UNIT C – CH 5 : COURAGE & FAITH : THE BATTLE OF BADR

        3. UNIT D – CH 1 : I DON’T MISS MY PRAYERS

        4. UNIT D – CH 2 : BEWARE OF NAJASAH

        5. UNIT D – CH 3 : I PERFORM MY SUNNAH PRAYER

        6. UNIT D – CH 4 : MUBTILAT US SALAH : THINGS THAT BREAK THE PRAYER

        7. UNIT D – CH 5 : SURAT UL A’LA

        8. UNIT E – CH 1 : THE ISLAMIC YEAR

        9. UNIT E – CH 2 : RAMADAN : THE MONTH OF FASTING

        10. UNIT E – CH 4 : MUBTILAT US SIYAM : THINGS THAT BREAK THE FAST

        11. UNIT E – CH 5 : SALAT UT TARAWEEH

        12. UNIT E – CH 7 : EID UL FITR

Dear parent,

Islamic Education is an important subject for the students. Due to the vast portion and limited time, we have compiled the notes for students to ensure that learning takes place and students revise their work regularly. A test will be conducted after the completion of the lesson to ensure that students know all concepts and gain knowledge about Islam. Kindly ensure that your ward attend school regularly.

Thank you


UNIT C – CH 3 : BUILDING THE MOSQUE
Answer the following questions:
Q1. Why do you think the Prophet (PBUH) wanted to find a place for the masjid before getting his own house?

Ans. It is because to build a mosque for prayers was more important to the prophet than his house.


Q2. Who helped the Muhajireen in Madina? What would have happened if the Muhajireen had no friends in Madina?

Ans. Al Ansar or the people of Madina helped them a lot. If the Muhajireen had no friends in Madina, they would be alone in the new city with different problems.


Q3. Why did Rasoolullah (PBUH) let the camel decide where the masjid would be built?

Ans. He knew that everyone would want his mosque to be close to them, so, he gave this a fair solution.


Q4. What did the people do to make their work easier?

Ans. They took turns and worked as a team.

___________________________________________________________________________
UNIT C – CH 4 : COURAGE AND FAITH : THE BATTLE OF BADR
Answer the following questions:
Q1. For what reason did the Battle of Badr happen?

Ans. When the Muslims were forced to leave Makkah they left their money behind. So, they went to take it back from the caravan of Quraysh which was passing by. This had become a reason for the battle.


Q2. Give brief answers to the following questions:

  1. When was the Battle of Badr?

Ans. The Battle of Badr took place on Friday the 17th of Ramadan, in the second year of Hijrah.


  1. Where did the Battle of Badr take place?

Ans.The Battle of Badr took place in Badr, a village between Makkah and Madina.



  1. What was the difference between the size of Muslim army and the Quraysh’s army?

Ans. There were only 314 Muslims whereas 1000 people were there in Quraysh army.



  1. What were the losses of Quraysh in the battle?

Ans. The Quraysh lost 70 men and 70 others were taken prisoners.


  1. What were the losses of Muslims in the battle?

Ans. The Muslims lost 14 fighters in the Battle of Badr.
Q3. Who insisted on fighting with the Muslims and crushing them?

Ans. The Quraysh’s leaders insisted on fighting with the Muslims and crushing them.


Q4. Why was the Battle of Badr important?

Ans. The Battle of Badr was important because it drew the line between good and evil powers


in Arabia.
Q5. Why did the Muslim win the battle? List three things.

Ans. i. Muslims’ hearts were filled with faith and trust in God.

ii. The angels were on the side of the Muslims.

iii. The Muslims also had an inspiring leader, Prophet Muhammad (PBUH).


_____________________________________________________________________________
UNIT D – CH 1 : I DON’T MISS MY PRAYERS
Answer the following questions:
Q1. How is prayer like food for the soul?

Ans. Prayer is like food for the soul as prayer takes care of the soul just like food takes care of

our body.
Q2. In what way is your soul more important than your body?

Ans. Soul is more important than our body because our happiness and success in this life and in


the next, depend upon the health of our soul.

Q3. What is the best thing that we can achieve from prayer?

Ans. Paradise or Jannah is the best thing we can achieve from prayer.

Q4. What are some other good things that come from praying on time?

Ans. i. It keeps our soul healthy.

ii.It keeps us close to Allah.

iii. It makes Allah and Prophet Muhammad (PBUH) happy with us.


Q5. What can you do to remind yourself to pray on time?

Ans. i. We can ask a close friend or family member to be our partner in prayer.

ii. We can make a chart of daily prayers as a reminder.

iii. We can pray to Allah to help us remember our prayers.
____________________________________________________________________________
UNIT D – CH 2 : BEWARE OF NAJASAH
Answer the following questions:
Q1. Why is it so important to remove najasah and to be in a state of tahara?

Ans. It is important for Muslims to be in state of tahara because we cannot pray nor do other acts of Ibadah unless we are pure.


Q2. Name different things that are considered najis? Which one do we come in contact with the most?

Ans. The following things are considered najis:



  1. Urine ii. Excrément iii. Vomit iv. Dogs v. pigs vi. Dead animals

vii. Impure water.

Impure water is the one najis that we come in contact with most of the time.


Q3. What should we do if we touch najasah or get it on our clothes?

Ans. The Prophet (PBUH) told us to wash najasah off until our bodies or clothes are clean.

Washing seven times is especially for dog’s saliva.

­­­­­­­_____________________________________________________________________________


UNIT D – CH 3 : I PERFORM MY SUNNAH PRAYERS
Answer the following questions:

Q1. How many Sunnah Rakaat are there at each prayer time? Make a table that organizes your

answer.





prayer

No of Rakaat of Sunnah

1.

Fajr

2 Rakaat before Fard

2.

Thuhr

4 Rakaat before Fard and 2 after

3.

Asr

No regular Sunnah

4.

Maghrib

2 Raakat after Fard

5.

Ishaa

2 Raakat after Fard
Ans.

Q2. How can our Sunnah prayers enrich our Fard prayer?

Ans. Sunnah is very important because it helps us make up for mistakes and shortcomings we might have in our Fard Salah.
Q3. How many Sunnah Rakaats should we pray daily?

Ans. We should pray 12 Sunnah Rakaats daily.


_________________________________________________________________________
UNIT D – CH 4 : MUBTILAT-US-SALAH : THINGS THAT BREAK THE PRAYER
Answer the following questions:

Q1. List the things that will break your prayer?

Ans. These are the things that will break our prayer:

1) Breaking our Wudo 2) Eating or drinking

3) Speaking 4) Unnecessary movements

5) Missing part of the prayer 6) Laughing

7) Showing Awrah 8) Performing prayer facing the wrong direction

Q2. In what case will the laughing not break your prayer?

Ans. If we start laughing but we control ourselves and make no giggling sound, we can continue


our prayer.
Q3. Describe the proper prayer Awrah for boys during prayer?

And. Boys must cover most of their bodies except their head, necks and below their knees during the prayer .Boys should cover from the shoulder down to knees during Salah.


Q4. Describe the proper prayer Awrah for girls during prayer?

Ans. Girls must cover all their bodies except their faces and hands.


Q5. Does your prayer count if you accidentally perform the prayer facing the wrong direction?

Ans. Yes, our pray count if we accidentally perform the prayer facing the wrong direction.


Q6. Why do you think Allah designated some actions as breaking our prayers?

Ans. It is because it will ruin our khushoo or concentration during Salah.


___________________________________________________________________________

UNIT D – CH 5 : SURAT AL-A’LA
Write meanings:

Arabic

English

Arabic

English

Arabic

English

سبح

glorify

اسم

name

الاعلي

The Most High

الذي

the One who


خلق

created

قدر

willed

اخرج

brings forth

المرعي

the pasture

غثآء

stubble

احوى

dark

تنسى

you will forget

يعلم

knows

لليسرى

to the ease

فذكر

so remind

يخشي

fears

يصلي

will enter

النار

the Fire

الكبرى

the biggest

يموت

he will die

تزكي

purifies

يحيي

will live

الدنيا

the world

الاخرة

hereafter

خير

better

الاولي


former

ابراهيم

Ibraheem

موسي

Musa



Answer the following questions:
Q1. What is the name of the above Surah?

Ans. Sura-al-A’la.


Q2. How many Ayats are there in this Surah?

Ans. There are ninteen Ayats in this Surah.


Q3. Is this Surah Makki or Madani?

Ans. This is Makki Surah.


Q4. In which Juz is this Surah?

Ans. Juz thirty.


Q5. What should we glorify according to the Surah?

Ans. According to the Surah we should glorify the name of our Lord the Most High.


Q6. What is mentioned about the Lord in the first five ayaat of the Surah?

Ans. It is mentioned that He has created and then perfected His creation, He has granted


guidance and He brings out feed for animals and then makes it stubble.
Q7. When should we teach people according to the Surah?

Ans. We should teach when our teaching is helpful to them.


Q8. What will happen to them who will enter the biggest Fire?

Ans. Those who will enter the biggest Fire will neither die nor live.


Q9. What is written about the later life in the Surah?

Ans. In the Surah it is written that the later life is better and everlasting.


Q10. Which two early books are mentioned in the Ayah no 19?

Ans. The Books of Ibraheem (AS) (Suhuf ) & Musa (AS) ( Tawrah ).


Q11. What are the Biblical names of Ibraheem (AS) & Musa (AS)?

Ans. Abraham & Moses.


Q12. Write the No of the Surah according to 114 Suwar of the Holy Quran?

Ans. 87

____________________________________________________________________________



UNIT E – CH 1 : THE ISLAMIC YEAR

Answer the following questions:
Q1. What do the words solar and lunar mean?

Ans. Solar belongs to the sun and lunar belongs to the moon.


Q2. How and when did the Islamic calendar begin? What are the first and last month?

Ans. Al Hijrah or the journey of the Prophet (PBUH) from Makkah to Madinah marks the beginning of the Islamic era. In the Gregorian calendar, this occurred during the year 622.

The Islamic month starts when the moon appears in crescent shape or hilal.

The first month of Islamic calendar is Muharram and last month is Dhul-Hijjah


Q3. Name the five events that Muslims mark on Hijra calendar?

Ans.




Month

Events

1.

Muharram

Ashuraa’

2.

Rabee-ul-Awwal

The birth and death of Prophet (PBUH)

3.

Rajab

Israa’ and Miraaj

4.

Shawwal

Eid-ul-Fitr

5.

Dhul-Hijjah

Hajj and Eid-ul-Adha

Q4. Is the lunar calendar year longer than the solar year? For how many days do the two types

of years differ?

Ans. No, the solar year is longer than the lunar year. The lunar year is 11 days shorter than the


solar year.
Q5. Around which day of the lunar month would there be a full moon?

Ans. A full moon day would occur in the middle of the lunar month.


_____________________________________________________________________________
UNIT E – CH 2 : RAMADAN : THE MONTH OF FASTING
Answer the following questions:
Q1. In one of the hadith above, the prophet (PBUH) said that “the gates of heaven will be open”. This might mean that it will be easier to get into Jannah during Ramadan. What other things will make it easier to get into Jannah that is unique to Ramadan?

Ans. Fasting in Ramadan, Salat ut Taraweeh, praying in Laylat ul Qadr.


Q2. Write about the benefits of fasting in a small paragraph. If you have experienced other benefits when you have fasted, include those, as well.

Ans. 1) Fasting helps us to gain Allah’s rewards and forgiveness.

2) It trains us to increase our worship of Allah more.

3) It trains us to have self control and Taqwa.

4) It makes us understand how poor people feel.

5) It trains us to maintain good manners.

Q3. What are some special types of Ibadat we can do in Ramadan? Describe them.

Ans. SALAT UT TARAWEEH: This special Salah is a total of either eight or twenty Rakaat.


We pray Taraweeh two Rakaat at a time.

LAYLAT UL QADR: One special night that occurs in Ramadan is Laylat ul Qadr or the

Night of Honor, which is better than thousand months. This was the night when the Quran

was first sent down to the lowest Heaven. This night occurs on one of the last ten nights of

the month, and Muslims pray extra hard during this time, especially on the 21st, 23rd, 25th,

27th and 29th of Ramadan.

Q4.Laylat-ul-Qadr is a special night in Ramadan. What is the meaning of that name? Why is

this a special night?

Ans. LAYLAT UL QADR: One special night that occurs in Ramadan is Laylat ul Qadr or the
Night of Honor, which is better than thousand months. This was the night when the Quran
was first sent down to the lowest Heaven. This night occurs on one of the last ten nights of

the month, and Muslims pray extra hard during this time, especially on the 21st, 23rd, 25th,


27th and 29th of Ramadan.
__________________________________________________________________________

UNIT E – CH 4 : MUBTILAT- US – SIYAM : THINGS THAT BREAK THE FAST
Answer the following questions:
Q1. Why was Mona so worried about breaking her fast?

Ans. Mona had swallowed a whole bite of apple not intentionally and she didn’t know what to


do. So, she was worried.
Q2. How is Allah kind to us during Ramadan?

Ans. Allah is kind to us during Ramadan because if we accidentally ate something, our fast will

still count, Insha Allah. Ill people can break their fasts and make them up when they
become healthy.

Q3. Who does not need to fast? Why not?

Ans. These people do not need to fast:


  • the elderly who cannot take care of themselves

  • the sick who cannot fast for medical reasons

  • mothers expecting babies, or breastfeeding mothers

  • travelers

It is because Allah is very kind and caring. He only gives a person a burden that he or she


can bear.
Q4. What do you need to do if you miss a fast?

Ans. These people will either have to make up their fasts when they are able, or they will have to pay some charity to make up for the missed fasts.

Q5. Which actions are classified as Mubtilat-us-Siyam?

Ans. These actions are classified as Mubtilat-us-Siyam:



  • Eating something purposely

  • Intentionally taking in any other substances, like medicine

  • To become sick and throw up

_____________________________________________________________________________


UNIT E – CH 5 : SALAT-UT-TARAWEEH
Answer the following questions:
Q1. What is Salat-ut-Taraweeh?

Ans. During Ramadan, we are blessed with another opportunity to pray at night. This is called


Salat-ut-Taraweeh.
Q2. Is it Fard or Sunnah?

Ans. It is Sunnah.


Q3. How and when does a person pray Taraweeh?

Ans. Taraweeh is prayed in Jama’ah, Al-Fatihah and another Surah or Ayaat are recited aloud in


each Rakah. We can pray eight or twenty Rakaat of Taraweeh. We pray Taraweeh after

Isha prayer.


Q4. Why is it good to pray Taraweeh?

Ans. It is good to pray Taraweeh because:



  1. We gain more faith.

  2. We follow the Sunnah of Prophet (PBUH).

  3. We win great rewards from Allah.

  4. We grow healthy.

_____________________________________________________________________________


UNIT E – CH 7 : EID-UL-FITR
Answer the following questions:
Q1. How do the Muslims use the moon to determine when Eid-ul-Fitr is?

Ans. Eid-ul-Fitr is a celebration after the end of Ramadan, which means it occurs on the first day of the month of Shawwal.


Q2. How is the Eid prayer different from the five daily prayers?

Ans. Unlike the five daily prayers, the prayer of Eid-ul-Fitr has neither an Adan nor an


Iqaama to call upon the Muslims. There is no standard time to pray; it can be offered

anytime between sunrise and noon.


Q3. What are some things Muslims do on Eid?

Ans. Eid is a time of togetherness for the Muslims. They gather with family member and


friends. Each family must give a small amount of money to the poor before Eid prayer.
This is called Zakat-ul-Fitr. They get together for the Eid Prayer on Eid.
Q4. What does your family do on Eid-ul-Fitr? (Students have to write this answer on their
own)
Ans. _____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________


_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________


_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

====================================================================



ORALS



  • Learn the following by heart ;-




  1. Suratul Ma’oun



  1. Suratul Qariah



    • Learn these supplications (Du’a) by heart :-

  1. Du’a before sleeping :

اللَّهُمَّ بِاسْمِكَ أَمُوتُ وَأَحْيَا




  1. Du’a on awakening from sleep :

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ


====================================================

Page of




:)


The database is protected by copyright ©hestories.info 2017
send message

    Main page

:)