Kbc – questions & answers kbc 7 : School Champ Registration Question 1 on June 16, 2013


Sameer Kumar From New Delhi  "Got The Hot Seat!"

:)


Download 466.8 Kb.
Page7/8
Date conversion05.11.2016
Size466.8 Kb.
1   2   3   4   5   6   7   8
Sameer Kumar From New Delhi  "Got The Hot Seat!".

****************************************************

Q 1. Which of these Hindi Proverbs means 'to invite trouble'?

A. Aa Kabu
B. Aa Mujhe Mar Dal(Not sure!)

Q 2. What is "Shot" in Olympic Game?

A. Rubber Disc
B. Metal Ball
C. Wooden 
D. Javellin

Ans: Metal Ball

Q3. In Delhi, what are Tees Hazari, &..other two metro station names?

A. Universities


B. Courts
C. Metro Stations
D. Major Gates

Ans: Metro Stations

********************************************************
Vivek Kumar From Kanpur Se Won Ghar Baitho Jack Pot!
********************************************************
Q: In which state Manesar is there?

A. Gujrat


B. Hariayan
C. Punjab
D. U.P.

Ans: Hariyana


********************************************************

Ghar Baithe Jeeto JackPot # 21-09-2012 Question   

Q. Mahabhart mein Yudistir aur shakuni ke beech kuan sa game khela gaya?

A. PatangBaji
B. Shataranj
C. Paso Ka Khel
D.  


KBC New Aspirants Question:


Q. Which of these sports are consists of 35 Minutes Halves each?

A. Football


B. Kabaddi
C. Hockey
D. Hand ball


Q 4. Identify the singer?

A. Kumar Sanu


B. Himesh Reshammiya
C. Anand Raj

D. Sonu Nigam

Ans: Himesh Reshammiya

Q 5. Which of these father-son pairs have serves as CM of two different states?

A: Mulayam-Akhilesh Yadav

B: Farukh Abdhulla-Omar Abdullah
C: Biju Patnaik- Naveen Patnaik
D: H N Bahuguna- Vijay Bahuguna

Ans: H N Bahuguna-Vijay Bahuguna

Q 6. What does Hamid Buy with the modest three paise he recieves in his "Eidi" in Premcahnd's "Eidga"?

Ans: Chimta

Q 7. Which staete has the highest coal reserve in India

A: Jharkhand


B: Odisha
C: Chhattisgarh
D: A.P

Ans: Jharkhand

Q 8. In International Cricket, what was first to introduced in an ODI between Zimbwabwe, & England on Jan 1, 1997?

A: Hawk Eye


B: Third Umpire
C: Duckworth-Lewis Method
D: Hot Spot

Ans: C: Duckworth-Lewis Method



KBC 6– Last Episode 58 Questions

1. Which of these vice president of India was earlier chief minister of his state?


(A) Zakir Hussain (B) V. V. Giri
(C) Bhairon Singh Shekhawat (D) R. Venkalaraman
Answer: Bhairon Singh Shekhawat

2. Which of these terms is used for a state of political hostility characterized by threats or propaganda between countries?


(A) Summer War (B) Cold War
(C) Rainy War (D) Spring War
Answer: Cold War

3. In 2011, who replaced Gary Kirsten as the coach of the Indian Test cricket team?


(A) Dav Whatmore (B) John Wright
(C) Duncan Fletcher (D) Gerg Chappel
Answer: Duncan Fletcher

4. Who founded the political party National People’s Party (NPP) in January 2013?


(A) Amar Singh (B) B. S. Yeddyurappa
(C) P. A. Sangama (D) Keshubhai Patel

Answer: P A Sangama

5. During the start of his political life, Sher Shah Suri was the ‘jagirdar’ of which place?

(A) Rohtak (B) Sasaram
(C) Mathua (D) Darbhaga
Answer: Sasaram

6. Which state or UT of India is divided into four districts – all named after the four cardinal directories?


(A) Sikkim (B) Goa
(C) Manipur (D) Chandigarh
Answer: Sikkim

7. Who holds the record of being elected to the Lok Sabha for the most number of terms?


(A) Atal Bihari Vajpayee (B) Indrajit Gupta
(C) P. M. Sayeed (D) Babu Jagjivan Ram
Answer: Indrajit Gupt

8. What was the name of Jain tirtankar Mahavira’s wife?


(A) Devaki (B) Rohini
(C) Subhadra (D) Yashoda
Answer: Yashoda

9. Which of these Indian currency notes does not have the special geometrical shape that helps the visually impaired denominations?


(A) Rs 100 (B) Rs 50
(C) Rs 1000 (D) Rs10
Answer: Rs 10

10. Starting from the northernmost , arrange these capital cities in clockwise direction .


(A) Mumbai (B) Kolkatta
(C) Delhi (D) Chennai
Answer: C-B-D-A

11. Emulsion, primer and undercoat are all terms connected with what ?


(A) Painting (B) Knitting
(C) Sewing (D) Cooking
Answer: Painting

12. Which of these is the name for a kind of shot in badminton ?


(A) Bounce (B) Yorker
(C) Drop (D) Bout

Answer: Drop

KBC 5 Quiz Questions & Answers (Episode 1)

Here is the list of all

questions and answers

from the first episode of KBC (Season 5)

1. Fastest finger question: Arrange the following words in the line of a patriotic song?

(a) Jahaan (b) Saare (c) Se (d) Achcha

Ans: Saare Jahaan Se Achcha. Delhi based Virendar Pal Singh won the fastest finger round by answering it

in just 2.3 seconds.

Rs. 5,000 question: Complete the following Hindi proverb - Mann Changa Toh Kathoti Mein ______.

Answer: Ganga

Rs. 10,000 question: Which of the following beauty queens may also be identified as Mrs. Mahesh Bhupathi?

Answer: Lara Dutta

Rs. 20,000 question: Who is the author of this "Doha", 'Aisi bani boliye, Man ka aapa khoye, Auran ko sital

kare, Aaphun sital hoye'?

Answer: Kabir

Rs. 40,000 question: The song 'Yeh Chand Sa Roshan Chehra' is from which hindi film?

Answer: Kashmir Ki Kali

Rs. 80,000 question: According to the constitution of India, which of the following has power to remit the

death sentence?

Answer: President

Rs. 1.6 lakh question: Ukraine born Yuri Ogorodnik has coached Indian national team in which sport?

Answer: Athletics

Page 1/2


PDF generated by PHPKB Knowledge Base Script

Rs. 3.2 lakh question: Shatabdi Express train was given that name to commemorate the birth centenary of

which personality?

Answer: Jawahar Lal Nehru

Rs 6.4 lakh question: Whose first names are Kisan Baburao?

Answer: Anna Hazare.

Contestant Virendar Pal Singh quitted at this stage without taking Rs. 6.4 lakh challenge. He got 3.2 lakh

cheque.


Second KBC Quiz Contestant: Archana Goswani (Varanasi)

Rs. 5,000 question: Which of these proverbs has the same meaning as 'Aankhe char hona'?

Answer: Aankh Milna

Rs. 10,000 question: According to Mahabharata, who protected Draupadi's honour during 'Chir Haran'?

Answer: Krishna

Rs. 20,000 question: The titles of all the 12 films directed by Rakesh Roshan begin with what letter of English

alphabet?

Answer: K

Rs. 40,000 question: According to the constitution of India, what role does Attorney General fulfil for the

Government of India?

Answer: Legal Advisor

Rs. 80,000 question: Identify the sportsman from his voice in this audio clip?

Answer: Mahendra Singh Dhoni

Rs. 1.6 lakh question: Prince Williams and Kate Middleton belong to the Royal family of which country?

Answer: UK

Rs. 3.2 lakh question: Who is the music composer of the song 'Dhinka Chika' from the film Ready?

Answer: Devi Sri Prasad

KBC Quiz KBC Multiple Choice Question Answers

1. The enzyme pepsin convert?

(A) Carbohydrates to sugars
(B) Proteins to amino acids
(C) Protein to peptones
(D) Fats to fatty acids and glycerol

ANS : A


2. Which of these does not generate energy but are still essential for body?
(A) Fats
(B) Proteins
(C) Vitamins
(D) Carbohydrates

ANS : C


3. Nitrogen
(A) is essential to the body
(B) dilutes oxygen which, other wise is very active in the pure form
(C) makes oxygen soluble in blood
(D) decreases the density of air

ANS : C


4. The leading coffee producing State of India is?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

ANS : C


5. Tides in the sea have stored in them
(A) Hydraulic energy
(B) Kinetic energy
(C) Gravitational potential energy
(D) a combination of all the above three forms of energy
Ans : (D)

6. The largest petroleum reserves are found in?


(A) Iran
(B) Russia
(C) Saudi Arabia
(D) Venezuela

ANS : C


7. Port Diamond is located in?
(A) Australia
(B) Sri Lanka
(C) South Africa
(D) Zaire

ANS : C


8. The headquarters of UNEP are located at?
(A)Berne
(B) Nairobi
(C) New York
(D) Vienna

ANS : C


9. Which one of the following countries has the largest population?
(A) Brazil
(B) Bangladesh
(C) Indonesia
(D) Pakistan

ANS : C


10. The Indus Valley Civilization was non-Aryan because?
(A) it was urban
(B) it had a pictographic script
(C) it had an agricultural economy
(D) it extended upto the Narmada Valley

ANS : C


11. The greatest Pratihar King was?
(A) Dharampal
(B) Harsha
(C) Mihir Bhoj

(D) Mahendrapal

ANS : C


12. The Permanent Settlement was introduced by
(A) Lord Hastings
(B) Lord Cornawallis
(C) Lord Curzon
(D) Lord William Bentinck

ANS : C


13. Which of the following is known as the man’s most useful tree?
(A) Walnut
(B) Teak
(C) Mango
(D) Coconut
Ans : (A)

14. Who of the following is associated with football?


(A) Diego Maradona
(B) Forest Hills
(C) Target
(D) Jeev Milkha Singh

ANS : A


15. Who said “India is a quasi federal State”?
(A) Harold Laski
(B) Ivor Jennings
(C) Lord Bryee
(D) K. C. Wheare

ANS : C


16. Human Poverty Index was developed in the year?
(A)1991
(B) 1995
(C)1997
(D) 2001

ANS : C


17. Ram travels 7 km to the north. Then he turns to the right and walks 3 km. Now, he turns to the right and walks 7km. How many kilometres is he away from the starting point?
(A) 3km
(B) 7km
(C) 10km
(D) 14km

ANS :A


18. Which of the following is a cold blooded animal?
(A) Penguin
(B) Whale
(C) Otter
(D) Tortoise
Ans : (B)

19. A narrow strip of land bordered on both sides by water, connecting two large bodies of land is known as


(A) An isthmus
(B) A lagoon
(C) A peninsula
(D) A strait

Ans : (D)

20. The oldest mountain system of India is?
(A) Aravallis
(B) Himalayas
(C) Shiwaliks
(D) Vindhyas

ANS : C


21. Radioactivity is measured b?
(A) Hydrometer
(B) Geiger Counter

(C) Seismometer

(D) Ammeter

ANS : C


22. Interferon is used for the control of?
(A)Cancer
(B) Diabetes
(C)T. B.
(D) Typhoid

ANS : C


23. Oil spreads on water surface because?
(A) oil is denser than water
(B) oil is less dense than water
(C) surface tension of oil is more than water
(D) surface tension of oil is less than water

ANS : C D

24. Which country has produced the first transgenic glowing pigs that are all green from inside out?

(A) Korea


(B) Japan
(C) Singapore
(D) Taiwan

ANS : C


25 Tipu Sultan ruled from
(A) Srirangapatnam
(B) Mysore
(C) Madras
(D) Belur

Ans:A


Kaun Banega Crorepati 4 KBC 4 Solved Model Questions

Kaun Banega Crorepati 4 KBC 4 Solved Model Questions


Kaun Banega Crorepati 4 (KBC 4) preperation
Kaun Banega Crorepati 4 Online Free Solved Questions for TV Show
Amitabh Bachchan’s KBC 4 On Sony Entertainment TV
1. Which Mughal ruler was the most secular in outlook?
(A) Babar
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Ans: c


2. Which Mughal emperor gave land for the construction of the Golden Temple at Amiritsar?
(A) Akbar
(B) Jehangir
(C) Shahjehan
(D) Aurangzeb

Ans: a
3. Before the rise of Ranjit Singh, Punjab was under the control of


(A) Maratha commanders
(B) raider groups
(C) tribal chiefs
(D) Sikh Misls

Ans: a


4. Chand Bibi who ceded Berar to Akbar was the ruler of
(A) Golconda
(B) Bahmani
(C) Bijapur

(D) Ahmednagar

Ans: d

5. Mansabdari was introduced in India by


(A) Akbar
(B) Humayun
(C) Shahjehan
(D) Babar

Ans: a


6. In 1809, Maharaja Ranjit Singh signed a treaty with
(A) East India Company
(B) Shah Alam
(C) King of Kashmir
(D) Ruler of Sindh

Ans: a


7. Babar entered India for the first time from the west through
(A) Kashmir
(B) Sind
(C) Punjab
(D) Rajasthan
Ans: c

8. The bone of contention between the Shah of Persia and the Mughals was the control of


(A) Kabul
(B) Kandhar
(C) Ghazni
(D) Kunduz

Ans: b


9. The youngest mountain range in the world is
(a) Himalayas
(b) Alps
(c) Andes
(d) Rockies
Ans : a

10. Which of the following is a cold blooded animal?


(a)Whale
(b) Penguin
(c)Otter
(d) Tortoise

Ans: d


11. Which one of the following structures present in mammalian skin directly helps in keeping warm?
(a)Pigmented cells
(b) Sweat glands
(c)Lymph vessels
(d) Blood capillaries

Ans : a
12. Which of the following is the group with closely


related animal types?
(a) Sea-star, Sea-lily, Sea-hare
(b) Dog-fish, Silver-fish, Cray-fish
(c) Leech, Louse, Snail
(d) Jelly fish, Sea-fan, Sea-anemone

Ans: d


13. The bats are able to fly in dark since their wings
produce
(a) sound waves
(b) ultrasonic waves
(c) infra-red rays
(d) ultraviolet rays

Ans: b


14. About 80% of the body weight in most organisms is
(a) protein
(b) water
(c) minerals
(d) fat

Ans: b


15. Match the following:
Characteristic Animal

A. Wingless insect 1 Kiwi

B. flightless bird 2. 2. Silver fish
C. Limbless reptile 3 Turtle
D. Lung less animal 4. Snake
5 Fish
For Characteristic A,B,C,D respectively ,the animals are ?
(a) 1,3,2,5
(b) 3, 1,4,2
(c) 2,1,3,4
(d) 2,1,4,5

Ans: d


16. In crustaceans (i.e. crabs, shrimps & sea fish etc.) the metallic base of the respiratory pigment is made up of ?
(a) iron
(b) copper
(c)magnesium
(d) potassium

Ans: b


17. Insects that make a clicking sound are
(a) flies
(b) crickets
(c) beetles
(d) cockroaches

Ans: c


18.Which of the following structures are associated with the sense of balance in mammals?
(a) Cochlea and tympanum
(b) Oval window and ear lobes
(c) Ampulla and semicircular canals
(4) Eustachian tube and nasal passage

Ans: c


19. Pearls are formed inside
(a) squids
(b) oysters
(c) snails
(d) molluscs

Ans: d


20. Camel uses its hump for ?
(a) storing fat
(b) temperature regulation
(c) storing water
(d) balancing the body during walking in desert sand

Ans: a


21. The organism in which RNA is the genetic material is
(a)Rabies virus
(b) Staphylococcus
(c) Plasmodium
(d) Tobacco mosaic virus

Ans: d


22. The function of tongue in snakes is to
(a) taste the food
(b) smell the food
(c) catch the food
(d) detect the food

Ans: b


23. Which of the following animals stores water in the intestine?
(a) Zebra
(b) Camel
(c)Moloch
(d)Uromastix

Ans: b

24. Which of the following combinations are incorrect?

I. Asthma – Lung
II Influenza – Respiratory tract
III Rickets – Pancreas
IV. Malaria – Spleen
(a) I and II
(b) I and III
(c) I and IV
(d) III and IV

Ans: d


25. Deficiency of Vitamin E causes ?
(a) rickets
(b) anemia
(c) sterility
(d) beri beri

Ans: c


26. In which of the following diseases do the germs enter through open wounds?
(a) Malaria
(b) Tuberculosis
(c) Typhoid
(d) Tetanus

Ans: d


27; DPT is a vaccine for
(a) diarrhoea, polio and typhoid
(b) diptheria, whooping cough and tetanus
(c) diarrhoea, polio and tetanus
(d) diptheria, whooping cough and typhoid

Ans: b


28. When a colour blind male marries a normal woman not carrying the gene for colour blindness, their off springs will be
(a) normal sons and normal daughters
(b) normal sons and carrier daughters
(c) normal daughters and colour blind sons
(d) colour blind sons and carrier daughters

Ans: b


29. Insulin is given to people suffering from which of the following diseases?
(a)Polio
(b) Cancer
(c)Diabetes
(d) Tuberculosis

Ans: c


30. The compound used in anti-malarial drug is
(a) aspirin
(b) neoprene
(c) isoprene
(d) chloroquin

Ans: d


31. Which of the following diseases is caused by the bite of a mad dog?
(a) Hydrocele
(b) Hydrophobia
(c) Hydrocephalus
(d) Hydroperitoneum

Ans: b


32. Which vitamin is provided by sunlight to the
body ?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D

Ans: d


33 What care is most useful to save the life of an infant suffering from acute diarrhea?

(a) Keep the infant away from gatherings of people.

(b) Do not allow his body to dehydrate.
(c) Do not allow the mosquitoes to bite him.
(d) Keep away house flies from hint

Ans: b


34. Which of the following characteristics distinguish monkeys, apes and men from other mammals?
1. Hands eminently adapted for grasping
2. An excellent vision and keen sense of hearing
3. A poor sense of smell
4. Highly developed brain
(a) l and 2
(b) l,2 and 3
(c) l,3 and 4
(4) l,2,3 and 4

Ans : d


35. Haemoglobin is dissolved in the plasma of
(a) man
(b) fish
(c) frog
(d) earthworm

Ans : b


36. An ant can see the objects all around it due to the presence of
(a) simple eyes
(b) eyes over the head
(c) well developed eyes
(d) compound eyes

Ans : d


KBC 4: 20 Oct Audience Viewer Question Win 1 Lakh Solution

KBC 4 :20 Oct Audience Question Win 1 Lakh


Question For viewers with Solution
you can answer question upto 23.59 (Mid Night ) on 20 Oct 2010
Check this site daily for viewers questions answer
Q : Which of Following is not a Badminton Player ?

Options:
A:Prakash padukane


B:Saina nehrwal
C:P Gopichand
D:Sania Mirza

Answer : D


KBC 4 QUIZ Questions 20 oct 2010 Kaun Banega Crorepati

KBC 4  QUIZ Questions 20 oct 2010 Kaun Banega Crorepati

Latest KBC questions

KBC 4 Solved Questions

Multiple choice Questions Solved KBC 4

Q1: 3rd question for contestant

Question: Which of these does not fall on same date according to western calendar

(a)Teachers Day

(b)Gandhi Jaynti

(c)Buddh Purnima

(d)Bal Diwas

2.Q


Question Which of these is name of a place in MP famous for diamond mines as well as a green gemstone ?

(a)panna


(b)Pukhraj

(c)Neelam

(d)Billor

Used Audience poll Lifeline

3.Q
Question : On which of these actors is this song picturised
Song Audio Clip :Mere Samne Wali Khidki mein
(a)Dev Anand

(b)Sunil Dutt

(c)Rajesh Khanna

(d)Dilip Kumar

4.Q
Question:In which of these states have father and son not been chief ministers?
(a)Bihar
(b)Karnatka
(c)Orissa
(d)Haryana
Used Expert opinion Lifeline
Won Rs 1.6 Laakhs

5Q :For 3.2 Lakhs


Question : What is the middle name of Sachin tendulkar ?
(a)Ravi
(b)Ramesh
(c)Rajesh
(d)Ramakant

6 Q: Got new Life Line Double Dip


For 6.4 Lakhs
Question: Maulana Abul kalam Azad’s Birthday on 11 th november is celebrated in India as what ?
(a)National Education Day
(b)National Integration day
(c)National Minority day
(d) National Sports day

7 Q For 12.5 Lakhs Deepak Rambhao Kamle (Contestant)


Question: Jawarlal Nehru Dedicated his book “Discovery of India” to ?
(a) Mill Workers of ahmedabad
(b) Prisoners of Ahmed Nagar jail
(c) Family in Allahabad
(d) People of India
Deepak Rambhao Kamle (Contestant) gave the wrong answer and had to content with Rs 3.4 Lakhs only

8.Fastest Finger First for choosing new contestant


From bottom to top Arrange the following Cosmetic Items in order these are used?

A:kaajal
B:Sindor


C:Bindi

D:Alta

9 Q New Contestant : Gunjan

1st Question for contestant
Question : Which of the character in Nursery Rhyme is Dressed as Egg
options:
(a) Jack
(b) Jill
(c) Humpty Dumpty
(d) Incky Winky Makada

10.The Player of Which game is called Shuttler


(a)Table Tennis
(b)Badminton
(c)Boxing
(d)Wrestling

11.Which of Following Prime minister was grand child of other Prime Minister?


(a)Benazir Butto
(b)Indira Gandhi
(c)Rajiv Gandhi
(d)Chandrika kumartunga

12.National Tree of India ?


(a) Sandal wood
(b) Peepal
(c) Mango
(d) Banyan
Won Rs 40,000

13.For Rs 80000
Q. Who is Music Director of this song?
Audio Clip: In Ankhon Ki Masti Ke (Singer :Asha Bhonsle, Movie :Umrao Jaan )

(a) OP Nayyer


(b) SD Burman
(c) Naushad
(d) Khayyam

1: c
2: a


3: b
4: a
5 : b
6: a
7 : b (Contestant Answered :d)
8: DACB
9: c
10 : b
11: c
12: d
13: d

KBC Questions,Questions to prepare for Kaun Banega Crorepati

KBC Questions,Questions to prepare for Kaun Banega Crorepati


sample questions with answers to give an idea on type of questions asked in KBC
Free download kbc questions answer Files Sample
to download just copy and paste in your PC

1. Koyali has a petroleum refinery. It is located in which of the following states?


(a) Bihar
(b) Assam
(c) Gujarat
(d) U.P
Ans. (c)

2. The largest coal producing state in India is


(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Orissa
(d) Madhya Pradesh
Ans. (a)

3. The chief mineral product of West Bengal is


(a) Copper
(b) Coal
(d) Manganese

(d) Dolomite

Ans. (b)

4. An oil refinery is  established at Numaligarh. It is located in the state of


(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Maharashtra
Ans. (a)

5. Digboi in Assam is famous for


(a) tea places
(b) atomic power plant
(c) oil fields
(d) None of these
Ans. (c)

6. Iron ore in India is found at


(a) Khetri
(b) Singhbhum
(c) Kolar
(d) None of these
Ans. (b)

7. The gold mines at Kolar are situated in


(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka
Ans. (d)

8. In which of the following places offshore drilling is being carried out?


1. Bombay
2. Madras
3. Calcutta
4. Gujarat
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans. (d)

9. The occurrence of mica is associated with


(a) Panna
(b) Kolar
(c) Koderma
(d) Khetri
Ans. (c)

10. The first underground-railway in India was opened in l984 in


(a) Calcutta
(b) Madras
(c) Bombay
(d) Bangalore
Ans. (a)

11. The workable reserves of petroleum in India are mostly confined to


(a) Gujarat and Maharashtra
(b) Assam and Orissa
(c) Kerala and Gujarat
(d) Rajasthan and Andhra Pradesh
Ans. (b)

12. The oldest oil refinery in India is at


(a) Haldia
(b) Digboi
(c) Baroda
(d) None of these
Ans. (b)

13. India’s largest mica belt lies in the districts of


(a) Balaghat and Chhindwara
(b) Udaipur, Ajmer and Atwar
(c) Salem and Dharmapuri
(d) Hazaribagh, Gaya and Monghyr

Ans. (d)

14. The only place where tin is found in India is

(a) Hazaribagh, (Bihar)
(b) Rewa, (M.P.)
(c) Salem, (Tamil Nadu)
(d) Quilon, (Kerala)
Ans. (b)

15. Which of the following states is the largest producer of gypsum in India?


(a) Madhya Pradesh
(b) Orissa
(c) Rajasthan
(d) Bihar
Ans. (c)

16. Indicate the order of coal reserves from the highest to the lowest of the following three states.


(a) Bihar, Madhya Pradesh and West Bengal
(b) Bihar, West Bengal and Orissa
(c) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh and West Bengal
(d) Bihar, Uttar Pradesh and Maharashtra
Ans. (a)

17. Mica mines of Chhotanagpur region are located in


1. Giridih
2. Palamau
3. Hazaribagh
(a) 1 only
(b) l and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)

18. India is self sufficient in minerals except


(a) mica
(b) coal
(c) copper
(d) manganese
Ans. (c)

19. The Neyveli thermal power plant is fed by


(a) Gondwana coal
(b) Tertiary coal
(c) Cambrian coal
(d) Quaternary coal
Ans. (b)

20. India’s oil bearing areas are mostly associated with


(a) metamorphic rocks
(b) plutonic rocks
(c) sedimentary rocks
(d) volcanic rocks
Ans. (c)

21. Which of the following alternatives has all the three places with oil refineries?


(a) Haldia, Koyana, Barauni
(b) Haldia, Digboi, Barauni
(c) Haldia, Digboi, Koyana
(d) Digboi. Koyana, Barauni
Ans. (b)

22. Which of the following refineries refines crude oil obtained from oilfields of Gujarat?


(a) Barauni
(b) Vishakhapatnam
(c) Digboi
(d) Koyali

Ans. (d)

23. Most of the coal mines are in

(a) Orissa and Bihar
(b) Bihar and West Bengal
(c) West Bengal and Nagaland
(d) None of these
Ans. (b)

24. The chief mineral product of West Bengal is


(a) copper
(b) manganese
(c) coal
(d) dolomite
Ans. (c)

25. The state in south India with a thermal station at Tuticorin is


(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
Ans. (c)

26. At present, India’s large mineral resource is


(a) copper
(b) coal
(c) iron-ore
(d) none of these.
Ans. (b)

27. Madhya Pradesh is a leading producer of


(a) coal and mica
(b) iron ore and natural gas
(c) manganese and iron ore
(d) diamond and dolomite
Ans. (d)

28. Kalpakkam fast breeder reactor works on


(a) uranium -235
(b) liquid sodium
(c) uranium-sodium mixed carbide fuel
(d) uranium-plutonium mono carbide fuel
Ans. (d)

29. The best of the mineral mica in the world comes from:


1. Dhanbad
2. Hazaribagh
3. Jharia
4. Kulti
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
Ans. (b)

30. Rajasthan has rich deposits of copper in the district of


(a) Jaipur
(b) Bikaner
(c) Nagaur
(d) Jhunjhunu
Ans. (d)

31. Which one of the following areas is the most potential area for the exploration of coal in India?


(a) Subarnarekha valley
(b) Surma valley
(c) Mahi valley
(d) Son valley
Ans. (d)

32. Which one of the following pairs is not correctly matched?


(a) Cement-Sawaimadhopur
(b) Mica-Hazaribagh
(c) Petroleum-Bhadravati
(d) Iron and steel-Burnpur

Ans. (c)

33. Which of the following is not a sea port?

(a) Cochin
(b) Paradeep
(c) Rameshwaram
(d) Vishakhapatnam
Ans. (c)

34. How many trains are run daily by Indian Railways?


(a) 5000-9000
(b) 2000-6000
(c) 15000-17000
(d) 10000- 15000
Ans. (d)

35. Which of the following cities lies on the Delhi Bombay National Highway?


(a) Indore
(b) Jhansi
(c) Jaipur
(d) Nasik
Ans. (c)

36. The Rajdhani Express runs between


(a) New Delhi and Ahmedabad
(b) New Delhi and Guwahati
(c) Hazrat Nizamuddin and Madras
(d) Hazrat Nizamuddin and Bangalore
Ans. (d)

37. Which of the following ports is a natural harbour?


(a) Kandla
(b) Paradeep
(c) Tuticorin
(d) Bombay
Ans. (d)

38. India has the maximum amount of foreign trade with


(a) U.S.A
(c) Japan
(c) China
(d) Germany
Ans. (a)

39. In how many zones the Indian Railways are divided?


(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
(e) 10
Ans. (d)

40. Among the agricultural commodities, the item which India imports consistently every year is


(a) wheat
(b) rice
(c) oil seeds
(d) edible oils
Ans. (d)

41. The natural seaport in eastern coast of India is


(a) Calcutta
(b) Madras
(c) Tuticorin
(d) Vishakhapatnam
Ans. (d)

42. Between which of the following stations does the Samjhota Express run?


(a) Delhi and Islamabad
(b) Kandla & Karachi
(c) Howrah and Dhaka
(d) Attari and Amritsar

Ans. (d)

43. First railway line in India was laid in

(a) 1835
(b) 1853
(c) 1917
(d) 1923
Ans. (b)

44. Which of the following are the main objectives of the Farakka barrage?


1. To Obtain hydroelectric power and additional water for irrigation and common use by India and Bangladesh.
2. To save Bangladesh from the fury of periodic floods in the Ganga.
3. To protect and save Calcutta harbour from silting
4. To improve navigability of Hooghly
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)

45. Nhava Sheva, one of India’s major ports, is in


(a) Gujarat
(b) West Bengal
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
Ans. (c)

46. Which of the following ports has a free trade zone?


(a) Cochin
(b) Tuticorin
(c) Madras
(d) Kandla
Ans. (d)

47. Which of the following states has the highest density of post offices in India?


(a) Tamil Nadu
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Kerala
Ans. (d)

48. Which of the following statements about Paradeep port are true?


1. It is specially designed for the export of iron
2. It is located on the Orissa coast
3. It is the biggest seaport in India.
4. The area around the port is a free trade zone.
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans. (a)

49. Taj Express runs between


(a) New Delhi -Hyderabad
(b) New Delhi -Gwalior
(c) New Delhi -Bhopal
(d) None of these
Ans. (b)




1   2   3   4   5   6   7   8
:)


The database is protected by copyright ©hestories.info 2017
send message

    Main page

:)