Tossups – hixson blind round sword bowl 2008 (ut-chattanooga/Oklahoma/Drake) Questions by Jeremy Hixson



Download 0.59 Mb.
Page1/18
Date conversion03.01.2017
Size0.59 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18
TOSSUPS – HIXSON BLIND ROUND SWORD BOWL 2008 (UT-Chattanooga/Oklahoma/Drake)


Questions by Jeremy Hixson (formerly of U. of Oklahoma, now at Rutgers) with spare parts by Brian Hight
1. One character compares the paintings of another to the works of Fuseli, and relates that the same character is fascinated by the Vigiliae Mortuorum Secundum Chorum Ecclesiae Maguntinae, while other works in his library include several tracts on palmistry. The climax comes as the narrator is recounting The Mad Trist of Sir Launcelot Canning’s Ethelred, with the sounds of the knight’s battle with the dragon occurring in reality. The author’s poem The Haunted Palace is included in this work and attributed to the narrator’s host, who had invited the narrator in a letter detailing his strange malady. That host also has a twin, who suffers from a similar affliction, though hers leaves her in a cataleptic state. In the end, that sister, Madeline, kills her brother Roderick after she was buried alive in, FTP, what story by Edgar Allan Poe?

Answer: “The Fall of the House of Usher

2. The leader of this country’s Agrarian Union created the Orange Guard to combat communism; that leader was later ousted when a coup brought the Democratic Concord to power in this nation. The Treaty of Niš was signed with a neighbor by this country’s then-premier, Alexander Stamboliski, resulting in his death at the hands of the terrorist group IMRO. Stamboliski had come to power following the Radomir Rebellion, a soldier’s mutiny which also prompted this country to become the first Central Power to sign an armistice and later the Treaty of Neuilly. It had joined the Central Powers after it was forced to sign the Treaty of Bucharest, ending the Second Balkan War and ceding its claims to Macedonia and southern Dobruja. FTP, name this South Slavic nation on the Black Sea with capital at Sofia.

Answer: Bulgaria

3. Two remixes of a response to this song, including one naming the original songwriters, appear on the Lords of Acid single Loverboy/Lovergirl. A cover, featuring “Dr. Winston O’Boogie”, a pseudonym of one of the songwriters, reached #1 for Elton John in 1975. Two covers by Aimee Mann and The Black Crowes, appeared on the I Am Sam soundtrack, and inspiration for this song was long credited to a drawing by the son of one of the songwriters, Julian. The singer tells us to follow the titular character “down to a bridge by a fountain/ Where rocking horse people eat marshmallow pies.” FTP, name this Beatles song from Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, often explained as an overt reference to LSD.

Answer: “Lucy in the Sky with Diamonds”


4. The Karoo-Ferrar basalt province in southern Africa and Antarctica is linked to an extinction event defining the beginning of this period’s Toarcian faunal stage, while the Central Atlantic Magmatic Province has been linked to another extinction event defining the beginning of this period. The Morrison Formation, large alluvial slate and sandstone beds dating to this period, is a major source of fossils in western North America. The Cimmerian Orogeny which began in this period preceded the later Himalayan episode and also began the process of closing the Tethys Sea which existed in the center of the supercontinent, Pangaea, whose breakup dominated this period. Best known as the heyday of the dinosaurs, this is, FTP, what geologic period, which was followed by the Cretaceous and followed the Triassic?

Answer: Jurassic

5. With West Coast Hotel v. Parrish, this case was cited in Planned Parenthood v. Casey as reason not to revisit Roe in that decision. Footnote 11 of this case’s decision, which refers to Gunnar Myrdal’s American Dilemma and other works, has been attacked for its nonlegal approach, including famously in Clarence Thomas’s concurrence in Missouri v. Jenkins. The decision handed down for this case decided several other cases, including Briggs v. Elliot and Gebhart v. Belton, while another case for the District of Columbia argued with it saw a separate decision, Bolling v. Sharpe. Its decision consisted of two parts delivered a year apart, the latter of which was noted for the phrase “all deliberate speed”. Argued by the Legal Defense and Education Fund of the NAACP, this is, FTP, what 1954 case often seen as the start of school desegregation?

Answer: Brown v. Board of Education of Topeka, Kansas

6. In the Ethiopic church, the Qeddase is the sermon used on this occasion, while the Addai and Mani are recited during it by Assyrian celebrants. The astronomical bodies mentioned prominently in Prayer C of the Second Rite of it in the 1979 Episcopal Book of Prayer, earned this observance the derisive nickname “Star Trek”. Debate about its importance prevented Luther and Zwingli from agreeing at the Marburg Colloquy, while Lanfranc developed the idea of its most famous explanation, which was promoted at the Fourth Lateran and Trent Councils. Thomas Aquinas provided the modern definition of transubstantiation for, FTP, what sacrament, celebrated by consumption of bread and wine?

Answer: Eucharist or Holy Communion or Lord’s Supper


7. In one of this writer’s poems, the speaker compares political slogans with empty barrels and declares that they “rattle in cups of beggary”. That poem, “Flowers for My Land” appears in the collection A Shuttle in the Crypt; it was inspired by the author’s political imprisonment, which was also the basis for his memoirs, entitled The Man Died. Better known as a playwright, in one early work he cynically celebrates his nation’s independence with a pageant of political corruption, while in another, a dictator, based on Nkrumah, creates a new holiday. Author of Kongi’s Harvest and A Dance of the Forests, as well as The Lion and the Jewel, this is, FTP, what Nigerian, the first black African to win the Nobel Prize in literature?

Answer: Akinwande Oluwole “Wole” Soyinka

8. In upholding the provisions of the Dingley Tariff, the Supreme Court case Pearcy v. Stranahan cited this document’s fifth article concerning the de facto position of the Isle of Pines. Its official “Root interpretation” was provided to Leonard Wood by Secretary of War Elihu Root, who developed it, although it was officially proposed by a namesake Connecticut senator as a rider to the Army Appropriations Act. Its provisions concerning foreign relations and US intervention were abrogated in 1934 by the “Good Neighbor Policy”, though its provision concerning the lease of Guantanamo Bay was extended. FTP, name this 1901 rider which overrode the earlier Teller Amendment in establishing US relations with Cuba.

Answer: Platt Amendment

9. The toxic pyran-class of these compounds have inexplicably been found in rainwater samples from Los Angeles, while all macrocyclic musks are members of this class of compounds. Hydronium reacted with alkynes produces these compounds by way of tautomerization and this class of compounds also results from the reaction of a secondary alcohol and Jones reagent. They may be converted to alkanes using either a strong base or acid in the Clemmenson or Wolff-Kishner reactions. They are distinguished from a similar class of compounds by Tollens’ reagent because it does not produce a “silver mirror”. Lacking the hydrogen atoms required for aldehydes, this is, FTP, what class of organic compounds containing a carbonyl group, the general formula of which is R1COR2 [R-sub-one C O R-sub-2]?

Answer: Ketone


10. For a 2007 performance, Hugh MacDonald completed a duet between Agnès and Rodolphe from an unfinished opera by this composer based on a libretto by Eugène Scribe, which was later written by Gounod, La Nonne sanglante. The concert overture of his incomplete Rob Roy was recycled for a symphony, which was credited with resurrecting Beethoven by Paganini, for whose Stradivarius viola that work, Harold in Italy was commissioned. The opening bar of Harold in Italy also quotes his most famous work, while another of his works features a “Fugue on the Theme of the Song of the Rat”, which is followed by “Song of the Flea” by Mephistopheles, The Damnation of Faust. The idée fixe representing the central characters’ love appears throughout, FTP, what French composer’s most famous work, Symphonie Fantastique?

Answer: Hector Berlioz

11. The Tanite king Psusennes I added this name as a title to show his connections with an earlier dynasty. This was also the original name of a ruler whose reign was marked by the regency of his stepmother Twosre and the usurper Bay, Merneptah Siptah. The last ruler by this name saw his kingdom divided between a priest of Amun, Herihor, who ruled in the south, and Smendes, founder of the 21st Dynasty, in the north. This name was popular with the rulers of the 20th Dynasty, but the most famous ruler by this name defeated the Sherden pirates, before beating the Hittites at Qadesh. FTP, give this name shared by several Egyptian pharaohs, generally associated with the Hebrew Exodus.

Answer: Ramses [or Ramesses; accept Ramesses-Psusennes before “original name”]

12. (BH) Founded in 1955 by brothers John, Paul, and Bill Amos, it branched into the Southeast and developed “cluster selling” to groups and employers in the 1960’s. Formed into a holding company in 1973, it entered the Japanese market in 1974 and found success through sales of their cancer policies. FTP, name this Columbus, Georgia, based firm often sponsoring mid-game trivia questions and employing Gilbert Gottfried’s voice talents.

Answer: AFLAC­ (American Family Life Assurance Company), accept American Family Corporation


13. They may produce three-pronged Feynman graphs, because the SU(3) gauge theory they mediate is non-Abelian. During the first 10 microseconds following the Big Bang, it is hypothesized that these particles existed in a plasma with quarks and they may form exotic mesons consisting solely of themselves, known as their namesake “balls”. These vector gauge bosons come in eight varieties, have spin 1, and are “bichromic”, having a charge and an anti-charge. Mediators of the so-called “color charge” as well as the strong force, these are, FTP, what subatomic particles responsible for quark interaction and named for causing protons and neutrons to “stick” together?

Answer: Gluons

14. His first poetry collection, The Torrent and the Night Before, included a poem dedicated to a notable influence on his poetry, “George Crabbe”. His later life was taken up with blank verse narratives, such as King Jasper and Dionysus in Doubt, and in 1910, he published his first long monograph, Captain Craig. His most critically successful collection was 1916's The Man Against the Sky, and he also wrote on the legends of King Arthur in works such as Merlin and Tristram. With his best known works found in the collections The Children of the Night and The Town Down the River, this is, FTP, what American writer, best remembered for the poems “Richard Cory” and “Miniver Cheevy”?

Answer: Edwin Arlington Robinson

15. One figure in this work suggests that tyranny, out of necessity, must oppose friendship and the bonds of society, citing the stories of Alcestis, Aristigeiton, and Harmodius. Another character in this work declares that he is unable to ascribe anything untrue while offering praise after he hears the speech of Agathon, and that same character describes his instruction in appreciation of beauty and other subjects by a wise woman, Diotima of Mantinea. It includes a description of humanity descended from quadruped hermaphrodites by Aristophanes and concludes with the raucous arrival of Alcibiades, who praises and describes his attempts to woo Socrates. FTP, name this Platonic dialogue on love, which takes place during the titular drinking party.

Answer: Symposium [or Symposion]


16. It sparked a conflict in Wales which had been brewing over the autocratic rule of the 3rd Marquis of Worcester. Because he expressed doubt about it, Thomas Osborne, Earl of Danby, was twice impeached and removed from power for “traitorously” concealing it. Further stirring up public sentiment was the murder of Sir Edmond Godfrey, who was charged with investigating it. In response to it, the Earl of Shaftsbury drew up the Act of Exclusion, which was intended to bypass the king’s brother, James, in the succession. Contrived by Israel Tonge and Titus Oates, this is, FTP, what fictitious conspiracy against Charles II, which stirred up fervent anti-Catholicism in Britain in the late 17th Century?

Answer: Popish Plot

17. In its north lies the Marlborough Fault System, which is found in that namesake region; it continues south to the Puysegur Margin beyond the southern tip of the island. Ecotourism here in The Catlins and in its largest national park, Fiordlands, which lies along its southwestern coast, is accessible from its southernmost city, Invercargill. Its rainy West Coast region, home to the Franz Josef and Fox Glaciers, is divided from the much drier Otago and Canterbury regions to the east by the Southern Alps, the highest peak of which is Mt. Cook. With its largest city at Christchurch, this is, FTP, what larger yet less populous of New Zealand’s two main islands?

Answer: South Island, New Zealand [prompt on New Zealand until “Christchurch”]

18. A work by Giulio Romano depicts his birth amidst nymphs, while Bellini displays him as a cherubic child and Poussin shows him taking a drink while being watched by a goat. Goats again appear, pulling his wife’s cart in a work by Carracci, while in that same work he appears beside her in a cart drawn by tigers. Several works display this god’s “triumph”, including one by Delacroix, which sees him in a cart drawn by lions, and one by Velazquez, which shows him crowning a young man’s head while surrounded by drunkards. Depicted by Rubens as drunk, lazy, and extremely fat, while a youth urinates near his leg, this is, FTP, what Greek god associated with wine?

Answer: Dionysus [or Bacchus]

19. One character in this work declares to several nobles that they will “wish for me to help thee curse this poisonous bunch-backed toad,” a reference to the title character. That woman, Margaret, issues many such curses, due to her replacement by Elizabeth. Later two murderers dispose of the Duke of Clarence in a vat of wine after Brackenbury fails to protect him. Clarence is one of two characters to be killed on stage; the second is the title character, whose demise prompts Richmond to announcement that “[t]he bloody dog is dead,” and to promise to “unite the white rose and the red”. Opening, “[n]ow is the winter of our discontent”, this is, FTP, what Shakespeare play about the titular English king?

Answer: Richard III

20. One unique order belonging to this phylum is Protura, which is noted for its anamorphic development and which belongs to the paraphyletic class Entognatha. The blood from members of another order of this phylum is extracted to produce Limulus Amoebocyte Lysate, used to detect Gram-negative bacteria. That order, Xiphosurida, is part of this phylum’s subphylum Chelicerata, which in turn is named for the mouthparts they possess, often taking the shape of fangs or pinching claws. Tardigrada and Onychophora are the two phyla thought to be most closely related to this phylum, due to the presence of several morphological similarities, including the segmented body and the presence of many pairs of jointed legs. FTP, name this animal phylum, which includes the crustaceans, arachnids, and insects.

Answer: Arthropoda [or Arthropods; do not prompt on any subtaxons]

21. A synod held in this city was referenced heavily in the Council of Tours prohibitions on incest and was also a major event in the reign of Clovis I. At a meeting here, Joan I was promised to the future Philip IV of France, providing that country with control over the Kingdom of Navarre. The site of a major university, this city was an important center for the study of Roman law within France, due the prohibition of that subject within Paris. A siege of this city was raised after the capture of the Fort of St. Loup and the fortified Les Tourelles. Famously invested during the Hundred Years’ War by the English, this is, FTP, what French city, the site of the first major victory for Joan of Arc?

Answer: Orléans


22. (BH) After leading Chicago’s Whitney Young High to a state title in 1998, he enrolled at DePaul and earned Conference USA Player of the Year honors as a freshman. In 2001-02, he was third in the NBA Sixth Man voting and in 2003-04; he averaged 17.2 points and 6.2 rebounds per game in his only year as a starter for the Clippers. In 2004-05 with Phoenix, he set a team record for 3-pointers made and won the All-Star 3-point shootout. FTP, name this guard who has since played for the Knicks after a trade for Kurt Thomas.

Answer: Quentin Richardson



BONI – – HIXSON BLIND ROUND SWORD BOWL 2008 (UT-Chattanooga/Oklahoma/Drake)

Questions by Jeremy Hixson (formerly of U. of Oklahoma, now at Rutgers) with spare parts by Brian Hight

1. Among the works left behind at her untimely death were What Use Are Flowers? and Les Blancs. F10PE:

[10] Name this African-American playwright, who also wrote The Sign in Sidney Brustein’s Window.

Answer: Lorraine Hansberry

[10] Hansberry’s most famous play, this work sees the Younger family come into money and attempt to move into an all-white neighborhood, while Walter runs into financial difficulty.

Answer: A Raisin in the Sun

[10] This Hansberry work, originally written for NBC but never aired, takes its name from a slave nickname for a constellation used for navigation. The protagonist is Hannibal, a slave hoping to escape who is blinded after it is found that he is learning to read from one of the plantation owner’s sons.

Answer: The Drinking Gourd

2. Identify the following delegates to the Constitutional Convention, F10PE.

[10] A delegate from Massachusetts, he supported the national caucus actively. He later served as a Senator from New York, a minister to Britain, and as the last Federalist presidential candidate in 1816.

Answer: Rufus King

[10] Though a Maryland delegate, he spent little time at the convention due to illness. As the last Secretary of War under Washington and first under Adams, he was the namesake of a famous fort in Maryland.

Answer: James McHenry

[10] This South Carolinian was a vocal proponent of the nationalist caucus. He was twice the Federalist vice-presidential candidate as well as the presidential candidate in 1808.

Answer: Charles Cotesworth Pinckney [prompt on Pinckney or Charles Pinckney]

3. Answer the following about a form of radiation, F10PE.

[10] This form of radiation consists of extremely high-energy particle streams, generally composed of protons, from extraterrestrial sources.

Answer: Cosmic Rays or Cosmic Radiation

[10] Predicted in 1966 by three namesake scientists, this proposal suggests that no cosmic rays exist above the order of 1019 GeV, because they would otherwise, in interacting with cosmic microwave background radiation, produce pions.

Answer: GZK Limit [or Greisen-Zatsepin-Kuzmin Limit; accept similar answers]

[10] If the GZK limit does not hold, it would be a blow to this theory, which holds that all photons travel at a constant velocity. Coleman and Glashow have proposed that it breaks down at extremely high energies, raising the GZK limit.

Answer: Special Theory of Relativity [prompt on “Relativity”]

4. The preface of this work claims that it was written “in the language of the wind that thaws ice and snow”. F10PE:

[10] Name this work, section 125 of which sees a madman come to a crowded marketplace claiming to have seen the murder of god and asking “Do we not now wander through an endless Nothingness?”

Answer: The Gay Science [or Die fröhliche Wissenschaft or The Joyful Wisdom; accept similar ]

[10] This man, better known for works like The Birth of Tragedy and Beyond Good and Evil, wrote The Gay Science.

Answer: Friedrich Nietzsche

[10] Also discussed in section 125, as well as elsewhere in Nietzsche’s corpus, is this concept, which he formulates as necessarily following from the infinity of space-time and the finiteness of matter.

Answer: Eternal Return [or Eternal Recurrence]

5. (BH) Identify these baseball games for the NES FTPE.

1. This offering from Tengen was one of the first to have officially licensed player names and inspired a viral video re-creation of Game 6 of the 1986 World Series.

Answer: RBI Baseball

2. SNK sold this game in which you could earn money for wins and play a full season against teams like the Lovely Ladies, Ninja Blacksox, and American Dreams.

Answer: Baseball Stars ­

3. Jaleco offered 4 editions of this game, starting in 1988. Features included passwords for full-season play and the occasional brawl if you brushed back the right, er, wrong player.

Answer: Bases Loaded ­

6. This character is the subject of a 1599 play by Thomas Dekker, William Haughton, and Henry Chettel. F10PE:

[10] Name this title character of works by Elisa Sotheby and Maria Edgeworth, whose torment in a play by John Phillip, comes at the request of Politik Persuasion.

Answer: Patient Griselda [or Patient Grissel]

[10] In Chaucer’s The Canterbury Tales, Patient Griselda is the subject of the tale of this character, who claims as his source Petrarch’s Epistolae Seniles. He is described as a poor student from Oxford, eager to learn and teach.

Answer: The Clerk

[10] Petrarch’s version of Patient Griselda was a Latin adaptation of the final story in this work by Boccaccio, which features 10 refugees of the plague trading tales for 10 days.

Answer: Decameron

7. This process allows for measurements of heats of combustion to be calculated to within .01%. F10PE:

[10] Name this process, which measures change in enthalpy through a change in temperature. In it, a sample is placed in a sealed chamber and ignited; the resultant heat is then measured within a surrounding, water-filled chamber.

Answer: Bomb Calorimetry [or Bomb Calorimeter]

[10] In one variant of bomb calorimetry, a second water-filled chamber encloses the other two and is heated, ensuring less heat loss and illustrating this kind of process in which no heat is exchanged between the system and its surroundings.

Answer: Adiabatic

[10] In opposition to direct measurement, changes in enthalpy can be calculated using this law, which, for a given reaction, allows addition of the changes in enthalpy for each sub-reaction within the larger reaction.

Answer: Hess’s Law

8. F10PE, answer the following about political leaders who were assassinated in Africa in the tumultuous 1960s.

[10] Among the numerous leaders assassinated in this central African country, plagued by violence between the Hutus and Tutsis, were three prime ministers: Louis Rwagasore in 1961, and Pierre Ngendandumwe and Joseph Bamina in 1965.

Answer: Burundi

[10] This Prime Minister and so-called “architect of Apartheid” was the only South African officeholder to have ever been assassinated, when in 1966 he was stabbed to death in Parliament by Dmitri Tsafendas.

Answer: Hendrick Frensch Verwoerd

[10] The death in a plane crash in Northern Rhodesia in 1961 of this Swedish diplomat and UN Secretary-General has often been attributed to assassination, by groups such as MI5 and the CIA.

Answer: Dag Hjalmar Agen Carl Hammarskjöld

9. Prominent members of this movement included Georges Vantongerloo, Bart van der Leck, and J.J.P. Oud. F10PE:

[10] Name this art movement, sometimes known as Neoplasticism, which is most associated with the simplification of form to horizontal and vertical lines and limited use of color. Its most famous member was Piet Mondrian.

Answer: “De Stijl” [or “The Style”]

[10] Mondrian broke with this member of “De Stijl” after he advocated the importance of the diagonal line. The publisher of a journal named De Stijl, this man’s works include Counter-Composition V and Arithmetic Composition.

Answer: Theo van Doesburg

[10] This architect, one of the designers of the Red/Blue Chair, designed the Schröder House, which exhibits the movement’s core architectural principles. He later designed Amsterdam’s Van Gogh Museum.

Answer: Gerrit Rietveld

10. Answer the following about ancient writing systems, F10PE.

[10] This syllabary, based on an earlier Minoan script, provides the first evidence of the Greek language and has been found in use separately at Mycenaean and Minoan sites.

Answer: Linear B

[10] Sometimes called a “tree language” because all of the letters bear the names of trees, this alphabet used to write several Celtic languages resembles a series of tallies along both sides of a line.

Answer: Ogham Craobh [or Beth Luis Fearn or Beth Luis Nion]

[10] This abjad, which was developed from Aramaic and is believed to be derived from a word for “Parthian”, was used to write several Middle Iranian languages under the Arsacid and Sassanid empires.

Answer: Pahlavi

11. F10PE, answer the following about the battle around a certain Confederate port city.

[10] This city was protected by several forts including Sumter and Moultrie. Although blockaded since the early days of the war, it only fell in early 1865 when Sherman's march northward cut it off from the rest of the Confederacy by land.

Answer: Charleston, South Carolina

[10] During the blockade, the Confederates made use of this submarine during a night run with a spar-torpedo. It sank the Housatonic, the first vessel sunk by a submarine in history, but itself sank with all hands, shortly thereafter.

Answer: H.L. Hunley

[10] One of the Union admirals to lead assaults against Charleston was this inventor of a namesake “bottle-shaped” cannon. His main attack in 1863 saw the disabling of 6 Union monitors and prevented any other such assaults.

Answer: Rear Admiral John Adolphus Bernard Dahlgren

12. F10PE identify the following Greek lyric and elegiac poets from clues, none of whom are Pindar.

[10] Apart from “Hymn to Aphrodite”, her poetry survives only in fragments, and translation of those is rendered even more difficult by her use of the less-familiar Aeolian dialect of her native Lesbos.

Answer: Sappho

[10] This Alexandrian, author of the fragmentary Aitia, advocated the creation of smaller, more tightly constructed poetic works, as opposed to epics, and is credited with the phrase, “great book, great evil”.

Answer: Kallimakhos

[10] Regarded as one of the Seven Sages of the ancient world, this man’s trochaic and iambic lines are generally political in nature, with the latter coming close to polemics. This Athenian is better known for reforming Draco’s legal system.

Answer: Solon

13. While the vagus is the longest of the cranial nerves, this one is the largest. A mnemonic related to it is “Standing Room Only”, referring to the superior orbital fissure, and foramina rotundum and ovale, through which it passes. F10PE:

[10] Name this mixed, tri-brachiated nerve, which provides sensory information for nearly all of the face and forehead, among other functions.

Answer: Trigeminal Nerve [or Cranial Nerve Five or CN V]

[10] The lowest of the three branches of the trigeminal nerve, which innervates the muscles associated with mastication, is named for this bone commonly called the jaw bone.

Answer: Mandible

[10] This parasympathetic ganglion associated with the maxillary branch of the trigeminal nerve innervates various mucous and salivary glands not controlled by the submandibular ganglion, as well as the lacrimal, or tear, gland.

Answer: Sphenopalatine Ganglion [or Pterygopalatine Ganglion]

14. Nana, the daughter of Sangarius, was made pregnant by this fruit when she placed one near her breasts. F10PE:

[10] Name this fruit most associated with Persephone, who, upon eating three of its seeds, was forced to spend half of the year in the underworld.

Answer: Pomegranate

[10] Nana gave birth to the youth Attis, who is most associated with the worship of this Phrygian mother-goddess. She was often depicted in a chariot pulled by lions or seated and surrounded by wild animals.

Answer: Cybele [or Magna Mater]

[10] According to Arbonius, the pomegranate was created when this hermaphroditic god was castrated by Hermes. He was born when Zeus attempted to have sex with Cybele and is confused with that goddess in later stories.

Answer: Agdistis [or Angdistis]
15. In its final section, “Village of the Watermills”, “I” arrives in the unnamed village and witnesses a joyous funeral. F10PE:

[10] Name this 1990 film, which consists of eight of the director’s title events, including “Sunshine Through the Rain” in which a young “I” witnesses the wedding of fox demons and is forced to seek their forgiveness or commit seppuku.

Answer: Dreams [or Yume]

[10] This director, better known for films such as Ran, The Seven Samurai, and Rashomon, wrote and directed Dreams.

Answer: Akira Kurosawa [or Kurosawa Akira]

[10] This director of Taxi Driver and The Departed appears in Dreams in the section “Crows” as Vincent Van Gogh, whose works “I” admires, before meeting him and chasing after him through several more of his works.

Answer: Martin Scorsese

16. F10PE, identify the following cities in Vermont with something in common.

[10] Home to a namesake college and the site of a 1777 defeat of British forces along the Walloomsac River, this city in southwestern Vermont offers access to Shaftsbury and Woodford State Parks and skiing at Prospect Mountain.

Answer: Bennington, VT

[10] Ira Allen, brother of Ethan, founded the University of Vermont in this city on Lake Champlain in 1791. It is the largest city in the state and is home to the only self-described socialist elected to the Senate, Bernard Saunders.

Answer: Burlington, VT

[10] Found at the confluence of the West and Connecticut Rivers, this southeastern Vermont city is home to the School for International Training and is noted for allowing public nudity, which it temporarily banned last summer.

Answer: Brattleboro, VT

17. Beethoven composed piano variations of the duet “La stessa, la stessissima” from this work. F10PE:

[10] Name this opera, with libretto by Carlo Defranceschi, which includes the aria “Or degli affanni i palpiti”. Another operatic treatment of the titular Shakespearean character was composed by Edward Elgar.

Answer: Falstaff, or the Three Jokes [or Falstaff, ossia Le Tre Burle]

[10] Falstaff was composed by this Italian and student of Florian Gassmann. Other works composed by him include Europa riconosciuta, which opened La Scala in 1778, and the symphonies Il Giorno Onomastico and La Veneziana.

Answer: Antonio Salieri

[10] Salieri’s Falstaff has often been compared with this Mozart opera, the overture of which was also written in D major. Mr. Ford has also been compared with this works Count Almaviva and one scene echoes the search for Cherubino.

Answer: The Marriage of Figaro [or Le Nozze di Figaro; do not prompt on Figaro]

18. Women writers were among the most productive and the most famous in Japan during the 10th and 11th Centuries. Answer the following about some of their works, F10PE.

[10] Highly regarded for its depiction of “awar-e” or the “sensitivity” of thing, this work, attributed to Murasaki Shikibu, describes the exploits of the titular courtier, namely his many affairs with women like Lady Fujitsubo and Tamakazura.

Answer: The Tale of Genji [or Genji Monogatari]

[10] A history by Akazome Emon, this work was modeled on The Tale of Genji, paving the way for a more literary turn to Japanese historiography during the period. It is mostly a flattering biography of a famous shogun, Fujiwara no Michinaga.

Answer: The Tale of Flowering Fortunes [or Eiga Monogatari]

[10] Often considered the “okashi” counterpart of The Tale of Genji, this work consists of lists, personal thoughts, poems, and witty observations of its author Sei Shōnagon.

Answer: The Pillow Book [or Makura no Sōshi]

19. Though it may seem like it, not every Roman emperor was assassinated, forced to commit suicide, or killed in battle with a rival claimant. Identify these examples, F10PE.

[10] Though he was killed in battle, this emperor died when he conducted an ill-advised fight against the Goths in 378 at Adrianople. His death brought Theodosius the Great to the throne in the East.

Answer: Flavius Valens Iulius Augustus

[10] This founder of a namesake dynasty died while on campaign to conquer Scotland in 211 and was succeeded by his sons Geta and Caracalla. He rose to power following the brief reigns of Pertinax and Didius Iulianus.

Answer: Septimius Severus [or Lucius Septimius Severus Pius Pertinax Augustus Arabicus Adiabenicus Parthicus Maximus Britanicus Maximus]

[10] Dying in 270 of plague, this emperor deified his predecessor, Gallienus, whose work of reconquering the empire he continued, but saw his gains in Iberia and southern Gaul counterbalanced by the loss of Egypt to Zenobia and Palmyra.

Answer: Claudius II [or Claudius Gothicus or Marcus Aurelius Claudius Pius Felix Invictus Augustus Gothicus]



  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


The database is protected by copyright ©hestories.info 2017
send message

    Main page