Written and Edited by Abid Haseeb, Lloyd Sy, and Shantanu Jha Packet 10

:)


Download 77 Kb.
Date25.04.2018
Size77 Kb.
The Jean-Baptiste Lully Memorial- Chicago Open 2010 Fine Arts Side Event


Written and Edited by Abid Haseeb, Lloyd Sy, and Shantanu Jha
Packet 10
THIS IS PACKET TEN; THIS MEANS THE LAST QUESTION IN THE PACKET YOU JUST READ WAS “SIBELIUS’ VIOLIN CONCERTO”
1. The artist's friend Achille Deveria did contemperaneous drawings of scenes from the same literary source. This work was submitted to the same Salon as the artist's The Execution of the Doge Marino Faliero and was marked by the same strong diagonal as Christ on the Lake of Gennesaret. The pastel study Crouching Woman was used for the nude woman in the right foreground whose elbow is grabbed by a man wielding a blade. This painting depicts a man yanking on a white horse's rein in the bottom left, while the center features a large couch whose corners are golden (*) elephant heads. Upon that bed is the relaxed title figure and two fallen concubines as soldiers invade, an embellished version of a scene from a Byron work. For 10 points, name this painting that depicts the imminent demise of an Assyrian king, a work of Eugene Delacroix.

ANSWER: Death of Sardanapulus (Jha)

2. This singer mixed bebop and downright squealing on the title track of her album That’s What She Said. One of this vocalist’s songs states “They fly at mind” referring to the titular figures on one of her earliest albums, Butterfly Dreams. She performed with the Uruguayan band Opa, and this artist was the singer for Quarto Nova, which included her later husband, Airto Moriera. A more recent song by this vocalist begins “I don’t know if I should say what you do to me, I wish you’d stay”, and comes off the album Speak No Evil. She sang “man just wants to be happy/cast off things that shouldn’t be” on “What Game Shall We Play Today”. That aforementioned song was with her best known collaboration with Chick (*) Corea, Return to Forever. For 10 points, identify this Brazilian jazz singer and proponent of jazz fusion.


ANSWER: Flora Purim (Sy)
3. One of his works depicts a sitting king of Cyprus with his face nearly touching the belly of a woman, and in a similar work a kneeling male puts his chest to a woman's groin as he puts his face to her chest. In addition to Pygmalion and Galatea and The Eternal Idol, one of his works depicts an assistant of Hera with her legs spread and her right arm grasping her right foot, and another displays a pair of parallel (*) hands slightly interlocking. Others include one which may have been modeled for by a street performer named Cailloux [KAH-YO] and one in which a man and woman with backs pressed to each other are moving apart. The sculptor of Iris, Messenger of the Gods, and The Secret, this is, for 10 points, which sculptor who included The Falling Man and Fugit Amor in his The Gates of Hell?

ANSWER: François-Auguste-René Rodin (Haseeb)

4. This collection does not include an untitled work in the same genre gifted to Pierre Wolf and marked Presto con leggierezza. One of them has the right hand play a descending chromatic scale in thirds as the left hand repeats an opening five note ostinato pattern that spans a twelfth. Besides the last marked allegro appassionato, the seventh became the basis for a set of variations by Federico Mompou, and the twentieth, sometimes called "The Chord," was the basis for 22 variations by (*) Rachmaninoff. Dedicated to Joseph Kessler, the pieces are arranged in a circle of fifths starting at C major and include the fifteenth in D-flat called "Raindrop." Possibly based on the Well-Tempered Klavier, for 10 points, name these 24 works in each major and minor key, the opus 28 of Frederic Chopin.


ANSWER: 24 Preludes [accept anything like "Chopin's Preludes" that demonstrates clear knowledge] (Jha)
5. A 2001 film directed by this man is about Edgar, who tries to write a story about love. Einstein’s theory of relativity is a common link throughout one of this man’s dystopian films, in which Lemmy Caution searches for Henry Dickson and Professor Von Braun in the titular location. He remade the story of Jesus in Hail Mary, and this director of In Praise in Love made a film where the title character paints his face blue and blows himself up with dynamite at the end. Marianne the babysitter is hired by Ferdinand in that film, while Paul rewrites a Jeremiah Prokosch screenplay while his wife, Camille, leaves him. This director of (*) Pierrot le fou and Contempt created Patrician Franchini, who sells the New York Herald Tribune while carrying on an affair with Michel Poiccard, who kills a police officer, in his most famous film. For 10 points, identify this New Wave director who shot Breathless.

ANSWER: Jean-Luc Godard (Sy)

6. This work's title figure is signified by a seven note G sharp-E-C-D-B flat-C sharp-G motif. The Fires of London grew out of the desire of Peter Maxwell Davies and Harrison Birtwistle to found an ensemble of flute, clarinet, violin, cello, piano, and soprano to play this work. This work's first group features "The Dandy" and "Madonna," while the second has "Red Mass" and "Gallows," and it was composed in response to Albertine Zehme's request to set Hartleben's translations of Albert Giraud poems. Ending with (*) "O Old Perfume", it reflects the composer's numerological concerns in the subtitle, which notes that it has "seven times three poems." Also featuring "Columbine" and "Night," for 10 points, name this work in sprechstimme style, an Arnold Schoenberg song cycle about a commedia dell'arte character.


ANSWER: Pierrot Lunaire (Jha)
7. This man's recent efforts include some 300-odd sculptures meant to match the Essercizi of Scarlatti. A diptych juxtaposing pictorial charts of light values constituted his work Jasper's Dilemma, while he earlier fought against a dying tradition in The First Post-Cubist Collage. His Norton lectures were called Working Space, and his study of parallel lines dominated his aluminum works, such as the Polish Village series, while the Eccentric Polygon series exemplified his use of shaped canvases. He would later move on to the rainbow colored arabesques of the Exotic Bird series after the extreme starkness of his (*) Black Paintings. Also known for brilliantly colored squares and circles superimposed on one another, for 10 points, name this abstract expressionist who famously said "What you see is what you see."

ANSWER: Frank Stella (Jha)

8. One act in this work ends with four horns and a flute sustaining the note C sharp-F sharp-A sharp-D sharp-G sharp. This work sees four cellos play pianissimo ninth chords to the words "The ice is melted with glowing fire!" As one character claims he is "made of iron and blood", the oboe recalls a theme earlier played en animant by the clarinet when a wedding ring was tossed into the air and fell into a fountain. The title characters are said to "weep always in the dark" by a character who tries to move a boulder to find his golden ball, (*) Yniold. It ends with the statement "It's the poor little thing's turn now" by Arkel, who is trying to comfort his son Golaud, who killed one of the title characters. For 10 points, name this opera based on a Maeterlinck play, a work of Claude Debussy.


ANSWER: Pelleas et Melisande (Jha)
9. Luigi Dallapiccola's Quaderno Musicale di Annalibera uses it in the "Simbolo" opening, possibly in reference to Schoenberg's use of it in the Variations for Orchestra. Max Reger wrote a "Fantastia and fugue" on it, and it is the unifying idea behind Alfred Schnittke's Quasi una sonata. By combining it with its inverse and its transposition up by a minor sixth, Alfred Webern was able to construct the tone row for his String Quartet. Robert Schumann wrote six fugues on it, and Franz Lizst composed a fantasy and fugue for organ on this theme. It is also the third subject of the last Contrapunctus in The Art of Fugue. For 10 points, name this musical monogram consisting of the notes (*) B-flat/A/C/B natural, a motif naming the composer of six cello suites.

ANSWER: BACH motif [accept "B-flat/A/C/B" until mentioned; accept clear knowledge equivalents] (Jha)

10. Red splotches cover the face of one of the two titular poor men wearing hats in this painter's Two Peasants, and a man on the left approaches the top of a flight of red and orange stairs as a man smokes on a couch in his The Visit- Couple and Newcomer. While living in a farm house in the Alps he painted such works as View of Davos. Other landscapes of this painter include The Junkerboden Under Snow, and he advocated the "modern teaching of painting" along with founding the MUIM-Institut with Max (*) Pechstein. Works of his such as Cocotte in Red are discussed in Sherwin Simmons's depictions of his "Streetwalkers", otherwise known as his Großstadtbilder. Also a founder of a certain art school along with Bleyl and Heckel, for 10 points, identify this writer of the Chronik der Brücke.


ANSWER: Ernst Ludwig Kirchner (Haseeb)
11. One of this dancer’s compositions takes its title from a Vachel Lindsay poem, and sees a woman nicknamed “Empress of the Arena” tempted by the Ring Master. Halim el-Dabh scored another dance by this performer, and that dance sees Iphiginia sacrificed by Agamemnon. In 1983, this choreographer of Every Soul is a Circus created her own interpretation of (*) The Rite of Spring. She choreographed the Passacaglia by Webern in a collaboration with George Balanchine, while in another dance, she portrayed Joan of Arc to a Normon Dello Joio score. This frequent collaborator with Isamu Noguchi also choreographed a piece which uses five variations on a Shaker hymn. For 10 points, identify this woman who choreographed Seraphic Dialogue and Appalachian Spring.

ANSWER: Martha Graham (Sy)

12. The peddler in this film's cabaret scene welcomes two central characters with the statement "Bring on the biscuits, as dry as the duchess’s very dry pussy." One sequence in this film shows kittens crowded around and inside an old gramophone that had been magically repaired shortly after one character saw an image of his wife floating in the river during his famous "swimming" scene. One character uses his long-haired puppet of a conductor to direct a small tune during a tour in which his future lover finds that he keeps a pair of pickled hands in a jar. Featuring a score by Maurice Jaubert, this film was released a year after its director's other masterpiece, (*) Zéro de Conduite. After Juliette is abandoned at Le Havre, Pere Jules goes looking for her because he senses Jean's depression. Largely filmed on the title barge, for 10 points, name this Jean Vigo film, considered one of the greatest films of all time.


ANSWER: L'Atalante (Jha)
NOTE TO READER: Aqsunqur, coming roughly one line before the power mark, is pronounced "Aq-sun-qoor"; "Zsitvatorok" is pronounced "Zit-va-toe-rok"

13. One structure of this name is located on an area translated as "The Red Road" near the Zuweila Gate and the Khayerbek Complex on the Gate of the Minister. Another structure with this name is alternatively known as the Gök Jami and is the only building of its function in Yerevan. A building of this name which would have to be rebuilt following invasion by Genghis Khan also contains a marble slab describing the individual for which it is a shrine as the "Lion of God". In addition to the aforementioned structures alternatively named for Aqsunqur and the namesake for Mazari Sharif, the most famous was built following the Peace of Zsitvatorok and was ordered to be built by (*) Sultan Ahmed I. For 10 points, identify this common name of Islamic places of worship, the most famous one being located in Istanbul and so named for the color of its tiles.

ANSWER: Blue Mosque [accept Blue Masjid; accept Aqsunqur Mosque or Aqsunqur Masjid before “Gök Jami”; prompt on answers with the word Azraq and some form of Majid/Mosque; prompt on Mosque]

14. One of these works depicts an animal in front of a large book with the letter “A” written on it, while another depicts two nude figures on a broomstick. Another work from this series shows a woman and her two children in the corner of a dark room, in front of a large figure covered in a large sheet, and one other shows a woman raising her skirt to expose her leg. In addition to “Might Not the Pupil Know More”, “Pretty Teacher”, “Here Comes the Boogeyman”, and “It is Nicely Stretched”, others show (*) hobgoblins and donkeys, and images of different animals' heads have been switched with each other in “Look How Solemn They Are!" A sleeping man is harassed by a bunch of owls in “The Sleep of Reason Produces Monsters”, in, for 10 points, what series of 80 etchings by Francisco Goya?


ANSWER: Los Caprichos (or The Caprices) (Haseeb)
15. This man described the setting for most of his works as “a theatre where you book your seat by wasting time”. One of this man’s photographs is set in a “Black and White Café” and features a bride feeding her new husband a drink. Another photograph shows two women dressed in white dresses on a bridge overlooking the Saint-Martin River. A black dog lies down under Jacques (*) Prevert in another work, and this man depicted Simone de Beauvoir at the “Deux Magos”. A man in a beret carries a line of mechanical horses in front of the Eiffel tower in his work “Cavalry on the Champ-de-Mars”, while his best known photograph was taken in front of the Hotel de Ville. For 10 points, identify this French photographer who depicted many scenes of Paris, including a couple kissing on a street.

ANSWER: Robert Doisneau (Sy)

16. The third one of these has an introduction referencing the hymn “Thy grave, O saviour, guarded by warriors”. The third movement of that piece, called Alla breve, continues from the second movement attacca, and the fourth one of these works was influenced by jazz themes, especially Gershwin’s Rhapsody in Blue. The third movement of the first one alternates between 9/8 and 12/8 time measures, and begins with an andante cantabile 74 measure nocturne. One of them shares themes with the composer’s “The (*) Rising of Lazarus”, and another has a French horn solo near the end of the first movement. That work was dedicated to Nikolay Zverev, and begins with eight chords representing the tolling of bells. For 10 points, identify this type of work, of which Rhapsody on a Theme of Paganini is sometimes considered the fifth of.


ANSWER: Rachmaninoff Piano Concertos (Sy)
17. David Rosand contended that removing this work's most prominent architectural feature greatly accentuates its asymmetrical composition. Parallel to the gaze of the Virgin a key rests diagonally against the white marble steps directly below Peter in blue and gold rainment. Peter forms a triangle with a silver gloved Saint Bernardino and Saint Francis in a blood red robe. At far left a knight appears with a turbaned Turk and a Moor in tow. Two massive, disproportional columns jut out from behind the Virgin and are directly behind two angels playing with a (*) cross on a diffusely painted dark cloud. Painted for Jacob, bishop of Paphos and contained in the Santa Maria Gloriosa dei Frari, for 10 points, name this altarpiece by Titian.

ANSWER: Pesaro Altarpiece or Pesaro Madonna (Jha)

18. A curved mirror in the top background shows the fireplace that a sumptously painted woman contemplates in Il Dolce Far Niente and this man’s first work in his mature style was Rienzi Avowing to Avenge the Death of His Brother. His trips to Jerusalem inspired paintings such as The Afterglow in Egypt and Triumph of the Innocents, while the “muscular Christianity” of Hughes and Kingsley inspired his depiction of Christ in (*) The Shadow of Death. Peggoty’s search for Emily in David Copperfield inspired a painting in which a dandy reclines and curls his arm around a woman about to sit in his lap. Another work shows Jesus in a moonlit grove about to knock on a door. For 10 points, name this distinctly religious Pre-Raphaelite painter of The Awakening Conscience and The Light of the World.


ANSWER: William Holman Hunt (Jha)
19. The novels Manette Salomon and Germinie Lacerteux by the Goncourt brothers are the two yellow books on the table in one version of this painting. This work’s artist described the subject’s clothes as “ultramarine” because it “brings out the face and makes it paler” and the artist also claimed it contained the “heartbroken expression of our time.” Likely based on Delacroix’s Tasso in Prison, the version of this work in the Musee d’Orsay shows the subject with a face of sunburned hue and holding purple (*) foxgloves in his hand. The artist commented on how its subject’s melancholy expression “might well seem like a grimace,” and both versions of this work show the subject resting his head on his right arm. For 10 points, name this 1890 work potrait created at Auvers-sur-Oise, a depiction of a physician by Vincent van Gogh.

ANSWER: Portrait of Dr. Gachet (Jha)

20. One movement of this work is a duet for soprano and tenor that features a solo for transverse flute and unusually adds the word “altissime” after the words “Jesu Christe.” The second section begins with an alla breve movement in Mixolydian A marked moderato, and this work’s use of melisma on the word “gloriam” distinguishes it from its composer’s chorus (*) “Wir danken dir,” which was used for the only movement to use a solo violin, the “Laudamus te.” Its“Kyrie II” is in F-sharp minor, and this work uses the title “Symbolum Niceum” in place of the “Credo.” The Agnus Dei likely shares a common source with its composer’s Ascenion Oratorio. For 10 points, name this work by Johann Sebasian Bac.

ANSWER: Mass in B minor, BWV 232 [accept either answer] (Jha)


Share with your friends:
:)


The database is protected by copyright ©hestories.info 2019
send message

    Main page

:)